Kalesija 22°

“Legalna krađa”: Proizvodi koji nisu poskupjeli su “izgubili nekoliko grama”


Bh. potrošačima sve češće nude proizvode sa gramažom manjom od uobičajene, dok cijena tih artikala nije smanjena, upozorili su u udruženjima za zaštitu interesa potrošača.
Primjera radi, iako smo navikli da kupujemo čokolade od 100 grama, sada je taj konditorski proizvod nekih proizvođača težak svega 80 grama. Slično je i sa mliječnim proizvodima, pa se kisela pavlaka pakuje u ambalažu od 180 mililitara, dok tjestenina umjesto 500 teži 400 ili čak 350 grama.

“Posljednjih mjeseci, pored zvaničnog poskupljenja, imamo i nelegalno povećanje cijena, i to na taj način što dosta proizvođača u vidu navodnih inovacija smanjuje gramažu proizvoda”, poručila je Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, pišu “Nezavisne”.

Ona ističe da se često dešava da potrošači obave veliki broj kupovina, a da ovu pojavu ne primijete.

“Potrošače potkradaju, jer vjeruju da kupuju količinu na koju su navikli. Riječ je o skrivenom rastu cijena“, ocijenila je Bulićeva.

I Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, ističe da je česta pojava da proizvođači smanjuju gramažu svojih proizvoda, a da pritom zadržavaju istu cijenu.

“U ovom slučaju radi se o kršenju prava potrošača u pogledu njihovog obmanjivanja i prikrivenog povećanja cijene proizvoda. Naime, obmanjivanje potrošača ima za cilj dovesti ih u zabludu u pogledu količine proizvoda, sastava, vrijednosti, cijene i tako dalje”, kazala je za “Nezavisne” Bakalovićeva.

Proizvođači, međutim, tvrde da kupci dobijaju onoliko proizvoda koliko piše na ambalaži, te kolika mu je vrijednost. Vjekoslav Jović, direktor mljekare DTD Šnjegotina, kod Teslića, koja kiselu pavlaku pakuje u ambalaži od 180 mililitara, tvrdi da tu nema ništa sporno.

“Da je ta pavlaka od 200 mililitara, bila bi druga cijena. Mi oduvijek pakujemo pavlaku od 180 mililitara i u skladu sa tom masom je i cijena. Udruženja za zaštitu potrošača treba da shvate da i mi imamo troškove, da je, između ostalog, poskupjela i nafta i ambalaža”, naglasio je Jović.

Suprotno mišljenju udruženja za zaštitu potrošača i obmudsmana, inspektori kažu da tu za njih nema posla.

Pojašnjavaju da je zakon prekršen samo u slučaju da, primjera radi, na deklaraciji piše da proizvod teži 100 grama, a da, kada se izmjeri, ima manje od naznačene mase. Slično navode i u resornim ministarstvima.

“Nismo imali takve prijave, odnosno da se potrošači žale da se smanjuju gramaže. Međutim, to građani obično prijavljuju udruženjima za zaštitu potrošača”, kazali su za “Nezavisne” u Federalnom ministarstvu trgovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

CLOSE
CLOSE