Kalesija 13°

Krug 99: Najnovija kriza nalaže konkretno djelovanje nadležnih institucija

Aktuelna politička kriza i nove najave opstrukcija i blokada djelovanja bosanskohercegovačkih institucija nalažu promptno djelovanje ključnih domaćih i međunarodnih aktera na planu zaustavljanja daljnjeg urušavanja države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Istaknuto je to danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’, čiji su sudionici pozvali aktere državotvorne politike „da odbace strančarenja i jeftine propagandne poteze radi jedinstvenog i odlučnog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas”.

Predsjednik Građanskog saveza (GS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nihad Čolpa upozorio je “kako najnoviji udar na Ustavni sud BiH kao nezavisnu instituciju, te ponovni pokušaj rušenja ustavnog poretka i stvaranje pravnog vakuuma u BiH, zahtijevaju konkretno djelovanje nadležnih institucija, a u prvom redu – Tužiteljstva BiH”.

“Nakon što su se Dodik i Čović (član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajući Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović) ‘spojili’ u vlasti na državnom nivou, bilo je pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu institucija BiH, a kako bi preuzeli i one institucije nad kojima nemaju potpunu kontrolu i dominaciju”, istaknuo je Čolpa, referirajući se na novonastalu situaciju nakon Odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vlasništvom nad poljoprivrednim zemljištem u bh. entitetu RS.

Govoreći kao uvodničar sesije o temi “Iz političke krize u krizu – šta je uzrok?“, potcrtao je kako je nakana protagonista tih antidejtonskih i retrogradnih aktivnosti “da preuzmu sve bh. institucije i ostvare krajnji cilj – a to je neuspješna država BiH, koja ne može provoditi vlastite zakone”.

Referirajući se na novonastalu situaciju, Čolpa je naglasio kako efikasno djelovanje protiv onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak podrazumjeva konkretno provođenje zakona, podsjećajući kako su u Krivičnom zakonu BiH jasno propisane kazne za kršenje Ustava BiH, te da je državno tužiteljstvo dužno zaštiti interese države BiH.

Mišljenja je kako nova politička kriza, istovremeno, nalaže mnogo snažniji i odlučniji angažman probosanskih snaga na diplomatskom planu, a u prvom redu kod zemalja koje su sudjelovale u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma sa zahtjevom da djeluju u skladu s Aneksom 10. tog sporazuma, “kako bi se sankcionirali i blokirali oni koji žele da ugroze mir i sigurnost u BiH”.

Na ozbiljnost najnovije krize ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, upozoravajući „kako su na sceni političke namjere aktera disolucije BiH…, a radi ostvarivanja neostvarenih ratnih ciljeva“.

“Krug 99 poziva sve aktere državotvorne politike da se odbace strančarenja i jeftine propagande radi jedinstvonog odgovora na najizazovniju političku krizu od Dejtona do danas”, kazao je Kulenović.

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE