Kalesija 14°

Komunalni redar kao vodič volonter u kući u kojoj je rođen Mimar Sinan

miamar1
Mimar Sinan je gotovo 50 godina bio glavni arhitekta u Osmanskom Carstvu, a u svijetu je poznat po svojim djelima: džamije Sulejmanija, Šehzade i Selimija (nalaze se na UNESCO-voj listi svjetske baštine). Njegova kuća stara 600 godina, koja se nalazi u selu Agirnas, 27 km od turskog grada Kayserija, prednjači u promociji tog simpatičnog mjesta.

mimar2

Nakon restauracije kuće u kojoj je rođen Mimar Sinan i koja je utjecala na njegovu arhitektonsku estetiku, zauzima neizbježno mjesto u putovanjima koje organizuju putničke agencije, ali i mjesto koje posjećuju putnici namjernici. Posao vodiča u kući na tri kata, za koju se smatra da je sagrađena u XV vijeku obavlja, uz mnoge druge poslove, jedini komunalni redar u selu, Mustafa Ozcelik (43).

Ozcelik je ugostio mnoge važne goste, među njima i predsjednika Republike Turske, Abdullaha Gula. Osim što je dobar poznavatelj života i djela Mimara Sinana, pažnju plijeni i dobrim poznavanjem historije.

U izjavi koju nam je dao, Ozcelik kaže da je na njega snažno utjecao jedan doživljaj od prije tri i po godine. ”Bili su me poslali iz opštine da dočekam goste koji prvi put dolaze vidjeti kuću. Ja inače nisam bio zadužen da budem vodič. U goste nam je bio došao jedan par, profesori. Razgovarali su o Mimaru Sinanu. Postavili su mi neka pitanja, a ja nisam znao odgovoriti. Jako me je bilo rastužilo to što nisam znao odgovoriti na pitanja o Mimaru Sinanu. Nakon toga sam učio kao da se spremam za ispit na fakultetu. O Mimaru Sinanu sam čitao iz različitih izvora. Znanje koje sam tako stekao sada dijelim sa gostima koji posjećuju ovu povijesnu kuću. Onaj par profesora koji me je potaknuo da naučim sve to dolazio je ponovo, ovog puta su bili iznenađeni informacijama koje sam im pružio.“, rekao je Ozcelik.

mimar3

U kući postoji i podzemni dio koji se koristio kao štala za životinje ili kao povremeno sklonište od neprijatelja.

(TRT)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE