Kalesija 26°

Klimatske promjene će doprinjeti čestim i snažnim toplotnim talasima tokom narednih 30 godina

U posljednjoj deceniji vidjeli smo veliki broj ekstremnih toplotnih talasa širom svijeta – u SAD 2012-e, u Rusiji 2010-e, u Australiji 2009-e i u Evropi 2003-e. Stručnjaci tvrde da će biti još nekoliko toplotnih talasa do 2040. godine, bez obzira na to koliko ugljen dioksida odlazi u atmosferu.

Klimatske promjene će zaključati svijet u češće i teške toplotne talase u narednih nekoliko decenija, tvrde istraživači.

Oni tvrde da će doći do nekoliko povećanih toplotnih talasa do 2040. godine bez obzira na to koliko ugljen dioksida odlazi u atmosferu, ali budući napori da se smanji zagađenje mogli bi zaustaviti rast ekstremnih toplotnih događaja kasnije u vijeku.

Poslednju deceniju je obilježio izuzetno veliki broj toplotnih talasa širom svijeta, SAD (2012), Rusija (2010), Australija (2009), Evropa (2003), što je imalo štetan uticaj na zdravlje, privredu, poljoprivredu i divlje životinje.

Rastuće mjesečne i sezonske temperature mogu se pripisati globalnom zagrijevanju od oko 0,5C u poslednjih 50 godina, navodi se u studiji objavljenoj od strane Instituta za fiziku.

Ekstremne ljetnje temperature koje su daleko iznad normalnih sada pokrivaju oko 5% zemljišta u svijetu, uglavnom u tropskim predjelima, ali i u zapadnoj Evropi i Mediteranu, ističu istraživači.

Nakon 2040. godine, učestalost ekstremnih toplotnih događaja zavisi od toga da li je svijet u akciji da smanji emisiju štetnih gasova.

Ako postoje samo niske emisije, učestalost perioda izuzetno toplog vremena će ostati konstantna posle 2040. godine.

CAFE

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE