Kalesija 31°

Kalesijska udruženja „Proaktiva“ i „Korak“ osnovali su fond za pomoć socijalno ugroženim

10154628_10203443092867945_1302245156_n

Kalesijska udruženja „Proaktiva“ i „Korak“ osnovali su fond za pomoć socijalno ugroženim pod nazivom “Budi od onih koji čine dobro i udjeljuju u ime Allaha”. Sredstva u fond se prikupljaju na način da članovi ovih udruženja od svojih najbližih, rodbine, komšija, kolega s posla, prijatelja i poznanika mjesečno traže samo po 2 KM. Prikupljena sredstva će se usmjeravati za pomoć siromašnim, bolesnim, nadarenim učenicima i studentima, nezaposlenim demobilisanim borcima i drugim pripadnicima Armije R BiH i za  druga korisna djela.

– Dvije marke koje izdvojimo nikoga od nas neće oštetiti, ali kad se nas stotinjak iskupi i prikupimo 200 maraka, tih 200 maraka nekima jako puno znače. Bilo je i onih koji su u startu željeli da daju više novca, ali mi smo se odlučili da od njih uzimamo mjesečno po dvije KM kako bismo i kod njih razvili naviku davanja. Naravno, mi znamo da oni i pored ovih izdvajanja za naš fond, učestvuju i u drugim humanim akcijama, kazao je Amir Ahmetović, jedan od aktivista u ovim udruženjima.

Prva akcija pomoći je već realizirana. Odlučeno je da se za prvi put izaberu tri povratničke porodice u Podrinju. Izabrane su uz pomoć prijatelja iz Udruženja „Prosvjetitelj“. Tim porodicama su uručeni prehrembeni paketi (brašno, uljeć šećer, tjestenine…) i sredstva za higijenu.

Paketi su donirani:

1) Porodici povratnika Hure iz Guštera opština Zvornik. Huro živi sa dva sina, od kojih jedan ima poteškoće sa zdravljem. Više puta je operisao karcinom glave. Bez supruge je ostao prije desetak godina.

2) Porodici povratnika Sulejmana u opštinu Bratunac u mjestu Krasnopolje10152774_10203443092947947_1372171843_n

3) Pprodici Rame iz Pahljevića kod Kušlata. Ramo ima mnogobrojnu porodicu i njih je snašao musibet neimaštine. Supruga je oboljela.

 

– Vjerujte da tim ljudima i samo jedna vreća brašna puno znači, kaže Amir Ahmetović.

Miralem ef. Pjanić, predsjednik UG „Korak“, vjeruje da će se što više ljudi uključiti u ovakve akcije.

– Ne moraju u naš fond, neka sami među sobom prikupe po koju marku i te pare izdvoje za one kojima je pomoć potrebna. Mi smo pokrenuli ovaj fond rukovođeni činjenicom da nas na pomaganje drugima obavezuje i naša vjera islam, kazuje Miralem ef. Pjanić.

 

“Primjer onih koji troše svoj imetak na Allahovom putu je kao primjer jednog zrna iz kojeg nikne sedam klasova a u svakom klasu ima stotinu zrna, Allah povećava kome hoće, Allah je neizmjerno dobar i zna sve. One koji troše imetke svoje na Allahovom putu, a onda ono što potroše ne poprate prigovaranjem i uvredama, čeka nagrada u Gospodara njihova, ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati”. (El-Bekare, 261. i 262. ajet)

 “…A ono sto od imetka udjelite drugima nadoknadit će vam se potpuno, neće vam biti učinjeno krivo.” (El-Bekare; 272)

 Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od imovine koja vam je najdraža, a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati.“ ( Sura Ali-Imran, 92)

Poslanik s.a.v.s., je rekao: “Svakoga dana na Zemlju siđu dva meleka od kojih jedan moli Allaha: “Bože moj, povećaj onome ko daje, a drugi moli: “Bože moj, umanji onome ko ne daje”.

Kalesija.com

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (19. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE