Kalesija 12°

Juli 31. – Na današnji dan

f– 1886. Umro je mađarski skladatelj, pijanista i dirigent Franz Liszt, glazbenik romantizma, koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i znatno utjecao na razvoj europske glazbe 19. stoljeća (“Sonata H-mol”, simfonije “Faust”, “Dante”, “Mađarske rapsodije”).

– 1912. Rođen je američki ekonomista Milton Friedman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. godine. Stvorio je novu kvantitativnu teoriju novca i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

– 1919. U Njemačkoj je donesen Vajmarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika. Njemački car Vilhelm II abdicirao u studenome 1918., nakon kapitulacije Njemačke u Prvom svjetskom ratu.

– 1965. Rođena je škotska književnica Joanne Rowling, autorica bestselera o dječaku Harryju Potteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodani u desetinama milijuna primjeraka.

– 2000. Državna granična služba BiH preuzela je Granični prijelaz Doljani, općina Čapljina, prema Hrvatskoj, koji je do tada bio u nadležnosti Vlade Federacije BiH.

– 2002. Županijski sud u Karlovcu osudio je Fikreta Abdića na 20 godina zatvora zbog ratnoga zločina počinjenog na području zapadne Bosne, a Vrhovni sud preinačio je kaznu na 15 godina. Abdić je prijevremeno pušten početkom ožujka 2012. pošto je odslužio dvije trećine kazne.

– 2003. Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Milomira Stakića na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti nad nesrbima u Prijedoru i okolini 1992. On je prvi optuženik kojemu je taj sud izrekao doživotni zatvor.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE