Kalesija 25°

Juli 16.: Raskol istočne i zapadne crkve, prvi let na mjesec…

mostar– 1054. Došlo je do raskola Istočne i Zapadne crkve. Do konačnoga raskola došlo je za vrijeme vladavine carigradskog patrijarha Mihajla Keraularija i pape Leona IX. Neposredni povod raskolu dala je rasprava o beskvasnom kruhu u bogoslužju. Legat pape Leona IX, kardinal Humbert, položio je 16. srpnja 1054. na oltar Crkve Svete Sofije bulu kojom izopćuje Keraulariju i Istočnu crkvu, a Keraularija je na to izopćio papu. Car Izak Kommen poslao je Keraulariju u progonstvo, gdje je i umro, ali jedinstvo crkvi nije nikada više uspostavljeno.

– 1796. U Parizu je rođen francuski slikar Camille Corrot, jedan od tvoraca modernog lirskog intimnog pejzaža, s izvanredno finim osjećajem za srebrnaste i sive tonove. Slikao je poetske motive s naglašenom idealizacijom prirode. Slikao je i ženske figure u interijeru, a njegovo djelo obuhvaća oko dvije tisuće slika, tristo crteža i desetak grafika. Umro je u Parizu 22. veljače 1875.

– 1857. U Parizu je umro francuski pjesnik Pierre Jean de Beranger, zagovornik slobodoumnih ideja i pripadnik romantizma. Veličao je Napoleona Bonapartea, a vlada Napoleona III. imenovala ga je nacionalnim pjesnikom. Njegove pjesme nemaju veće književne vrijednosti, ali su u vrijeme nastanka bile vrlo popularne. De Beranger je prevođen na mnoge europske i svjetske jezike.

– 1969. Dogodio se prvi čovjekov let na Mjesec, poslije nekoliko probnih lansiranja bez ljudske posade te nekoliko lansiranja broda s posadom u putanju oko Zemlje, kao i nesretnog slučaja kada su u požaru prigodom treninga smrtno stradala trojica astronauta. Svemirski brod Apollo 11, u kojemu su bili astronauti Neil Armstrong, Edvin Oldrin i Michael Colins, poslije četiri dana puta ušao je u stabilnu putanju oko Mjeseca, pa su se 20. srpnja mjesečevim modulom na površinu Mjeseca spustili Armstrong i Oldrin. Prvi čovjek koji je nogom stao na Mjesečevo tlo 21. srpnja 1969. bio je Neil Armstrong.

– 1989. Umro austrijski dirigent Herbert von Karajan, jedan od najvećih dirigenata 20. stoljeća. Od 1949. bio je dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. vodio je Berlinsku filharmoniju, a od 1956. do 1964. bio je direktor Bečke državne opere.

– 2001. Kineski i ruski predsjednik Jiang Zemin i Vladimir Putin potpisali prijateljski pakt kojim su postavljena načela partnerstva dvije zemlje, a u funkciji zaštite njihovih interesa.

– 2005. Stari most u Gradu Mostaru uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  CLOSE
  CLOSE