Kalesija 12°

Juli 15.: Rembrandt, Pavlovič Čehov, John Joseph Pershing…

6a00d83451c3b369e200e54f6e8cee8833-800wi– 1606. Rođen je nizozemski slikar Harmenson van Rijn Rembrandt, jedna je od najvećih umjetničkih pojava u povijesti europskog slikarstva. Slikao je biblijske teme, građanske prizore, grupne portrete i portrete u kojima je do savršenstva doveo humanizaciju ljudskoga lika. Rembrandtovo ukupno djelo obuhvaća oko 700 slika, 300 bakropisa i 1800 crteža rađenih pretežno perom. Umro je 4. travnja 1669. u Amsterdamu.

– 1707. U Osijeku se rodio povjesničar i teolog Franjo Ksaver Pejačević. Kao bogoslov s najvišim obrazovanjem i akademskim titulama službovao je, sve do ukidanja isusovačkog reda, po najuglednijim gimnazijama od Zagreba i Ljubljane do Linza i Pečuha, te na sveučilištima u Beču i Grazu. U svojim istraživanjima i radovima Pejačević se osobito posvećivao proučavanju veze između srpskih svetitelja i zapadne crkve, te je prvi prikazao srednjovjekovnu prošlost Bosne u obliku dijaloga. Umro je 7. listopada 1791. godine u Požegi.
– 1904. U Bedenweileru u Njemačkoj, u 45. godini života umro je Anton Pavlovič Čehov. Snažno je utjecao na modernu svjetsku dramsku i novelističku književnost. Po zanimanju liječnik, u književnost je ušao kratkim skicama i crticama u humorističkim listovima i zbornicima. Sažetost i kratkoća bili su svojstveni njegovu literarnom daru. U rusku književnu tradiciju unosi kratku prozu i pokazuje se kao istančan majstor opisa i ljudskih karaktera. Čehov je osobito važan i kao dramatičar. U dramama “Galeb”, “Ujak Vanja” i “Višnjik” pokazao se kao nenadmašni majstor atmosfere i dijaloga.

– 1942. Umro je američki general John Joseph Pershing. Sudjelovao je u pohodima protiv Indijanaca, a u španjolsko-američkom ratu 1898. godine u operacijama na Kubi. Na Filipinima je ugušio ustanak plemena Moro, pa je zato 1906. promaknut od bojnika u brigadnog generala. Vodio je i američku kaznenu ekspediciju protiv ustaničke seljačke armije Pancha Ville u Meksiku. U Prvom svjetskom ratu vrhovni je zapovjednik američkim jedinicama u Europi.

– 1954. Veliki Walt Disney osnovao je Disneyland kao bazu za svoje televizijske emisije. Neke od najpopularnijih bile su: ‘Klub Mickeya Mausea’, ‘Zoro’, ‘Walt Disney vam predstavlja’ i ‘Čudesni svijet boja Walta Disneya’.

– 1997. U Miami Beachu na Floridi ubijen Gianni Versace, talijanski modni kreator i jedna od najpoznatijih osoba iz svijeta mode krajem 20. stoljeća. Versace je, osim skupocjenih krpica, stvarao kazališne i televizijske kostime, a 1993. godine Council of Fashion Designers of America dodjeljuje mu najveće priznanje, modnog Oscara.

– 2003. Umro glumac Hume Cronyn, koji je sa svojom pokojnom suprugom Jessicom Tandy glumio u hollywoodskim i broadwayjskim ostvarenjima. Cronyn, čija je karijera na Broadwayju i u Hollywoodu trajala više od šest desetljeća, najpoznatiji je po filmovima iz 1980. – “Čahura” i “Čahura 2: Povratak”. Prvi put se na filmskom ekranu pojavio u filmu Alfreda Hitchoocka “Sjenka sumnje” 1943. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE