Kalesija 26°

Jabuka štiti od raka debelog crijeva?

Novo istraživanje kineskih naučnika, koje je objavljeno u časopisu International Journal of Biological Macromolecules, otkriva da oligosaharidi iz jabuke mogu spriječiti nastanak raka debelog crijeva.

Oligosaharidi su složeni ugljikohidrati koji su izgrađeni od monosaharida. Naučnici su otkrili da što je u jabuci veća razina oligosaharida, to je bolji učinak u prevenciji nastanka raka debelog crijeva.

Osim što sprečava nastanak raka debelog crijeva, naučnici su otkrili da oligosaharidi iz jabuke mogu uništiti oštećene tjelesne stanice, uključujući i stanice raka. Također se pokazalo da mogu spriječiti širenje novih stanica raka.

Oligosaharidi jabuke mogu pomoći u prevenciji nastanka raka debelog crijeva, a daljnjim istraživanjima će se nastojati otkriti mogu li spriječiti nastanak i ostalih tipova raka.

Budući da je jabuka jedna od namirnica koja sadrži visoku razinu pesticida, naučnici preporučuju da jedete jabuke iz organskog uzgoja. Istraživanja su pokazala da pesticidi negativno utiču na mozak i živčani sistem, a neka od njih su i kancerogena.

Jabuka sadrži važne vitamine, minerale i enzime. Odličan je izvor pektina, vrste vlakna koji pomaže tijelu da eliminira toksine putem probave. Jabuka će pomoći i kod stanja kao što su hronični umor i nagle promjene raspoloženja.

jabuka

(MojeZdravlje)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE