Kalesija 23°

Izvoz bh. drvne industrije i šumarstva povećan za 13,3 posto

drva2Izvoz bh. drvne industrije i šumarstva u periodu januar – septembar 2014. iznosio je 748,8 miliona KM, što je 13,3 posto više nego u istom periodu prošle godine, istaknuto je danas nakon sastanka Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Sarajevu.Najveća stavka u izvozu bio je namještaj s 35,2 posto, a slijede rezana građa s 28,8 posto i proizvodi šumarstva s 18,9 posto, a najznačajnija tržišta su bila Njemačka, Austrija, Italija i Hrvatska.

Uvoz je u u periodu januar – septembar 2014. iznosio 200,6 miliona KM i za 14,2 posto je veći nego u istom periodu prošle godine, a najviše su uvožene ploče (44,1), namještaj (29,7 ) i građevinska stolarija (4,9 posto).

Kad je riječ o tržištima, najviše je uvoženo iz Austrije, Hrvatske, Njemačke, Rumunije, Slovenije, Srbije i Poljske.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 373,1 posto.

Predsjednik Asocijacije Suhad Ećo istakao je da je ovo jedna od rijetkih privrednih grana koja konstantno bilježi rast izvoza, te da će od budućih vlasti tražiti da u strategiji razvoja drvna industrija bude označena kao strateška i da pokrenu mjere koje bi im pružile dodatne pogodnosti na inostranim tržištima.

Dodao je da je potrebno više se fokusirati na gotove proizvode i tražiti partnere za razvoj novih proizvoda, te aktivnije promovirati bh. proizvođače.

Sekretar Asocijacije Selma Bašagić pojasnila je da paralelno s porastom izvoza namještaja i finalnih proizvoda raste i izvoz sirovine zbog čega će od nadležnih organa tražiti mjere koje će destimulirati izvoz sirovine, jer bi finalni proizvođači mogli imati probleme upravo zbog nedostatka sirovine.

Proizvodnja drveta i proizvoda od drveta u periodu januar – septembar 2014. veća je za 5,3 posto nego u istom periodu prošle godine, a proizvodnja namještaja i ostale prerađivačke industrije veća je za 3,8 posto.

Proizvodnja šumskih sortimenata u drugom kvartalu 2014. manja je za 13,8 posto nego u istom periodu prošle godine.

(FENA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sportske igre mladih u Kalesiji: Takmičenje u košarci, nogometu i od …

Sportske igre mladih nastavljaju se danas u Kalesiji

Putevi u BiH: Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja …

Servisne informacije iz Živinica (24. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE