26.jul.2024
U doba tehnologije, interneta i drugih “pomagala” koji nam olakšavaju svakodnevnicu vidjeti recept ispisan na papiru budi divne uspomene. Sjećamo se mamine sveske u koju je upisivala recepte koje čuje i slučajno “otkrije” kada nešto pravi pa to i zapiše. Mglo se u toj svesci naći svakakvih recepata od onih tradicionalnih do kako kažu “modernih sa margarinima i šlagovima”. Jedan recept isipsan na papiru 1989. godine vratio nas je u neka stara vremena. Recept za rolovane hurmašice zapisala je Hasreta kada je imala 19 godina. Recept je dobila od nevjeste, bratove snahe. Tada je i prvi put napravila. Poslije toga isti je pravila nekoliko puta.
Sastojci:
1 margarin
1 fildžan šećera
1fildžan ulja
1 prašak za peciovo
1 jaje
pola vrećice kokosovog brašna
3 kašike kakaa
brašna po potrebi
PRIPREMA
Umutiti margarin, ulje, šećer, jaje i prašak za pecivo. Brašna dodavati po potrebi. Smjesu popoloviti. U jedan dio dodati kokosovo brašno a u drugi kakao. Na dva celofana razvalajti obje smjese, pa potom staviti jednu na drugu i urolati. Ostaviteiu frižider da se malo stegne da se bolje sijeku. Peći kada isiječemo.U agdu ide pola kg šećera i vode samo da se potopi šećer kada prokuha gotova je. OhladitI i zaliti vruce hurmašice.