Kalesija 26°

Goražde: Preporod otpisanog grada

gorazde1
U gornjem toku rijeke Drine, otprilike u središtu njenog gornjeg toka, nalazi se grad Goražde; glavni grad i jedna od tri općine Bosansko-podrinjskog kantona, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Goražde je jedini bosanskohercegovački grad na Drini koji se uspio odbraniti tokom agresije na BiH 1992. -1995. godina, te stoga Goražde i svi njegovi branitelji s pravom nose epitet heroja. Ako se ovome doda i strateška važnost za BiH i Federaciju onda Goražde sigurno zaslužuje veću pažnju, da se u njemu osiguraju uvjeti za bolji život i zapaženiji razvoj.

gorazde2

Goražde je i grad koji se do prije nekoliko godina ponovno borio za svoj opstanak, ali ovaj put sa teškom privrednom, ekonomskom i drugom situacijom. Ipak, ovaj herojski grad je kao pobjednik izašao i iz ovog rata i za njega se danas može reći da ima budućnost, prosperitet, te da bi za najdalje pet godina mogao prerasti u industrijski razvijen grad.

Ovaj grad je to uspio uz pomoć svojih građana koji nikada nisu odustali od svoga grada i koji su nakon uspješnog poslovanja u inostranstvu, investirali i u svoj grad.

O jednoj takvoj kompaniji “Bekto Precisa” pisao je i ugledni britanski magazin “The Economist”.

“Međutim, BiH ima iznenađujuće dobre industrijske klastere. Goražde, grad u istočnoj Bosni, je jedan od njih. Ali i Tešanj, Bijeljina i Visoko. Takva mjesta obično imaju vrlo dinamične načelnike i privrednike, ali i jake veze sa Njemačkom. Goražde ima sve troje”, napisao je poznati svjetski magazin.

Govoreći o ovoj kompaniji, vlasnica Bekto Precize Rasema Bekto je kazala da je u ovoj firmi posao našlo 400 radnika.

Rekla je da su se na otvaranje ove kompanije u Goraždu odlučili tako što njezin muž nije želio nigdje drugo živjeti osim u ovom gradu.

“Moj muž je iz Goražda i za njega ne postoji drugi grad na svijetu”, istakla je ona i dodala da se oni ne misle zaustavljati na ovome, nego misle i dalje širiti proizvodnju ove kompanije koja nema suštinsku konkurenciju.

Druga kompanija koja se također može pohvaliti velikim uspjehom je svakako kompanija “Prevent Safety” Goražde.

Direktor kompanije Haris Rahman je, za agenciju Anadolija, rekao da je Prevent u Goražde došao 2007. godine i da je tada zapošljavao oko 30 radnika.

gorazde3
“Sada u dvije proizvodne firme (Prevent Safetly i Prevent Goražde) radi oko 1.100 zaposlenih. Goražde je preporodila naša privreda i stalno idemo naprijed. Ono što je jako bitno za Goražde i za naš lokalitet jeste da zadržimo visoko obrazovane kadrove, odnosno kadrove na kojima će bit budućnost dolazećih generacija i grada Goražda”, istakao je Rahman.

On je dodao da je Goražde prije rata bio centar regije, a to je bilo zasnovano na goraždanskoj privredi, te da misli da se goraždanska privreda strahovito brzo približava putevima stare slave, odnosno gdje su bili i prije rata.

O uspjesima ovoga grada, tačnije velikom privrednom razvoju za koji su zaslužne kompanije ovoga grada, govorio je i načelnik ove opštine Muhamed Ramović.

“Goražde je prije rata bio jedan od najrazvijenijih industrijskih gradova u bivšoj Jugoslaviji, a rat je učinio to što je učinio tako da smo ostali u potpunosti bez naših privrednih subjekata. Zahvaljujući našim uspješnim privrednicima koji su pokrenuli svoje biznise u Njemačkoj, Austriji i diljem svijeta, odlučili su da nastave taj biznis u Goraždu; da otvore pogone, te da zajedno sa svojim uspjesima pozovu i druge privrednike i to se pokazalo veoma opravdanim”, istakao je Ramović.

 gorazde4

On je dodao da sada u Goraždu postoje ukupno tri industrijske zone, a ovih dana su raspisali tender i za četvrtu, te da već imaju interesante.

“Novom industrijskom zonom Vitkovići omogućava se otvaranje oko 800 novih radnih mjesta. U BiH je cifra nezaposlenih preko 40 posto, a u Goraždu je to negdje ispod 18 posto”, rekao je načelnik Ramović.

On je također dodao da ova općina i kanton imaju veći izvoz u odnosu na uvoz, te da je i to jedan pozitivan pokazatelj u odnosu na druge opštine i kantone.

“Goražde ima budućnost, prosperitet, a garancija toga su privrednici ovoga grada. Još uvijek smo u uzlaznoj fazi i računamo da ćemo za dvije-tri, a najdalje za pet godina postati industrijski razvijen grad”, istakao je Ramović.

O pozitivnim uspjesima ovoga grada pričaju i građani Goražda, a jedan od njih je i novinar Alen Bajramović koji je cijeli svoj život posvetio ovome gradu i koji je sve vrijeme bio uz njega.

Govoreći o tome šta se to desilo pa je došlo do ovog naglog preokreta, Bajramović kaže da za to postoje dva razloga:

“Prvi je velika ljubav koju su prema ovom gradu osjećali privrednici porijeklom iz ovog grada, a koji su svoje kompanije osnovali vani. Ta ljubav nikad nije ni prestajala, tako da su oni, čim su se za to stekli uslovi i čim je rat prestao, odlučili investirati u svoj grad”, istakao je Bajramović.

Drugi razlog, prema njegovim riječima, jeste to što je politika ovoga grada, po prvi put pažnju posvetila privredi.

“Prije svega, donošenjem Zakona o raspolaganju državnom imovinom prije nekoliko godina. Mi smo na ovom području imali propale velike sisteme koji su najprije podijeljeni, zatim prodani za certifikate, odnosno privatizirani i koji su služili za uzgajanje korova” dodao je Bajramović.

On je pojasnio da je donošenjem tog zakona kanton stvorio uslove da tu imovinu dodijeli investitorima i zbog toga je na snazi jedan ekonomski bum na ovom području.

“Ko želi raditi, ko može raditi, on u ovome gradu ima i dobije priliku za to. I to u ovome vremenu kada nijedan posao nije za potcijeniti”, zaključio je Bajramović.

(AA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE