Kalesija 24°

Godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena u više gradova u Švedskoj

srebrenicaGodišnjica genocida u Srebrenici 11. jula bit će obilježena u više švedskih gradova, a centralna manifestacija bit će održana  u glavnom gradu Štokholmu, na Raoul Wallenbergs trgu  u 17 sati.

Kako Agencija Fena saznaje od organizatora, govornici na manifestaciji bit će parlamentarci Montaser Eneim i Christina Höj Larsen, kao i predstavnici civilinog sektora Mehrako Masifi i Jonas Wallgren.

Organizatori manifestacija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom Švedske su tzv ”Inicijative za zajedništvo”, odnosno lokalne antifašističke organizacije, u saradnji s APU-mrežom i Fondacijom EXPO koja se od 1995. bavi istraživanjem nacionalizma, rasizma i fašizma u Švedskoj.

Tokom manifestacije, osim govora, planirana je minuta šutnje, te u znak sjećanja na žrtve, polaganje ljiljana u Mälaren.

Organizatori naglašavaju da su sjećanje na dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine kao vrhunac nacionalizma i islamofobije jesu posebno bitni nakon ovogodišnjeg uspjeha krajnje desnice u izborima za Evropski parlament, ali i zbog predstojećih izbora u Švedskoj gdje nacionalističke stranke grade svoju retoriku upravo  u vezi s islamofobijom i mržnjom prema imigrantima.

(FENA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE