Kalesija 15°

FOTO/ Pogledajte plutajući stadion za SP u Kataru 2022. godine

Razvijen u njemačkom arhitektonskom uredu Stadiumconcept za FIFA-ino Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, Plutajući stadion (Floating OffShore Stadium) predstavlja veoma neuobičajen i ambiciozan koncept.

Kako piše Jutarnji list, to je plutajuća sportska arena koja se može premjestiti u bilo koji dio svijeta, čime postaje učinkovitija od tradicionalnih stadiona. Tako se maksimizira isplativost dugoročnog ulaganja bez žrtvovanja energetskih resursa. Plutajući stadion je i ekološki osviještena zgrada koja objedinjuje korištenje obnovljivih izvora energije poput vode, vjetra i sunca.

Nastao je pod uticajem brojnih “promašenih investicija”, poput gradnje fudbalskih stadiona u Južnoafričkoj Republici za Svjetsko prvenstvo, koji sada stoje neiskorišteni. Plutajući stadion će, osim velikih sportskih događaja, moći ugostiti i muzičke spektakle, poslovne konferencije, a u sebi će imati šoping centre i hotele. Međutim, njegova najvažnija funkcija bit će, naravno, održavanje fudbalskih utakmica. Imat će gledalište sa 65.000 sjedišta, s najmanjim kapacitetom od 33.000 i najvećim od 88.000. Kvalitet pogleda na teren, prema najavama, bit će za 50% bolji od FIFA-inog standarda.

Rebrasta struktura napravljena od vertikalnih okvira i horizontalnih ploča čine noseću površinu dok plutajući temelji nose sam stadion. U njima su spremnici za vodu koji omogućavaju održavanje nivoa stadiona. Krov, koji pokriva unutrašnju površinu od 260.000 kvadratnih metara, moći će se pomicati kao što je slučaj kod većine stadiona. Stadion će pomicati snažni visokoenergetski dizelski motori čija se funkcija može prebaciti s pogona na grijanje ili proizvodnju energije, ali samo putovanje stadiona obavljat će se brodskom vučom.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE