Kalesija 22°

FOTO: KLIK “Džafići 2012” oduševili umjetnike iz BiH, Srbije i Austrije

Za dane vikenda, 23. i 24. 06 2012. godine, održana je druga Kalesijska likovna kolonija – KLIK „Džafići 2012“. Na likovnoj koloniji učestvovala su 33 umjetnika iz BiH, Austrije i Srbije, i 3 učenika.

Uz prigodan kulturno-zabavni program svečano otvaranje je upriličeno u subotu, 23. 06. 2012. godine. U ime organizatora JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija prisutnima se obratio direktor, gospopdin Fadil Hujdurović, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora. Dalje su uslijedila obraćanja gospodina Rasima Hamidovića u svojstvu podpredsjednika Organizacionog odbora i vlasnika bosanske avlije – bašče u kojoj su umjetnici slikali, zatim gospodina Sejfulaha Imamovića, podpredsjednika Organizacionog odbora, likovnog umjetnika i književnika iz Kalesije, te gospodina Rahmana Šabanovića ispred Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona. Pohvale organizatoru u svom govoru na otvaranju iznio je i gospodin Zlatko Dukić, pomoćnik ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. KLIK „Džafići 2012“ zvanično je otvorio gospodin Rasim Omerović, načelnik općine Kalesija i generalni pokrovitelj manifestacije. U nastavku programa koreografijom „Igre iz Sandžaka“ predstavili su se članovi Kulturno-umjetničkog društva „Biser“ iz Tojšića. Na kraju ceremonije otvaranja upriličena je i promocija djela „Stari nišani u Vukovijama“ autora Sejfulaha Imamovića.

U ambijentu koji odiše motivima stare Bosne nastala su 43 umjetnička djela, kao i nekoliko djela učenika. U radu KLIK „Džafići 2012“ učestvovali su: Mevlija Huszar, Omer Modrić, Fikret Ibričić, Fikret Jahić-Vršanin, Samir Hodžić, Rahman Šabanović, Sejfulah Imamović, Mehmedalija Mehmedović, Safet Berbić, Mirsada Čajlaković, Meliha Družić, Zlata Avdagić, Izet Paloš, Ruždija Hujdurović, Mersada Nuruddina Agović, Amela Ćejvanović, Isak Ćorić, Nermina Vehab Đulović, Dževad Hamzić, Amir Muminović, Nihad Alić, Almasa Imamović, Heldin Mehmedović, Adil Mešanović, Mehdija Suljević, Đulejman Isić, Hariz Grahić, Munib Imamović, Azra Karić, Eldar Imamović, Amela Ćatibušić, Lana Čičković, Zdena Šaric-Pisker i učenici: Elma Malikić, Sanela Zulić i Samira Paščanović.

Za uspješnu organizaciju pobrinuli su se članovi Organizacionog odbora: Fadil Hujdurović – predsjednik, Rasim Hamidović – potpredsjednik, Sejfulah Imamović – potpredsjednik, Ismet Valjevac, Osman Mujkanović, Alija Džafić i Mehmed Hodžić, kao i mještani zaseoka Džafići koji su ugostili učesnike likovne kolonije i učinili im boravak prijatnijim.

Večernji program upotpunili su bogatim repertoarom članovi KUD-a „Biser“ Tojšići. Umjetnicima i mještanima su se predstavili spletom igara i pjesama a u nastavku programa promovisana je knjiga „Stari i umjetnički zanati u BiH“ autora Mehmeda Pargana.

Likovnom kolonijom je počela i kulturno-zabavna manifestacija Kalesijsko ljeto, a u okviru koje će u subotu, 30. 06. 2012. godine biti upriličeno veče sevdaha sa Esadom Kovačevićem i gostima.
Program počinje u 21:00 sati.

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE