Kalesija 30°

FOTO/ Bogatim programom obilježen Dan MZ Tojšići

14.maja 1992. godine tojšićani su formirali legalnu jedinicu ranga bataljona u sastavu jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i aktivno se uključili u odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine od agresije.

U odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992.-1995. godine 41 pripadnik armije Bosne i Hercegovine iz ove Mjesne zajednice je položio svoj život za slobodu u kojoj mi danas uživamo, 41 šehid je garant današnje slobode.

Tim povodom, u subotu su tojšićani, posjetili mezarje i odali počast poginulim borcima učenjem Fatihe.

Vjerski program, koji je pripremilo UG CEZAM, je nastavljen na platou, ispred šehidskog spomen obilježja u centru Tojšića, a nakon toga u maloj sali O.Š. Tojšići je održana svečana akademija povodom 14.maja, Dana Mjesne zajednice Tojšići.

– Svečani program su upriličili članovi II i III folklornog ansambla KUD-a “14 maj” Tojšići te su uručena mnogobrojna izuzetna priznanja, priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima,
kolektivima kao i udruženjima građana.

Nakon svečane akademije gosti su imali priliku da se u holu O.Š. Tojšići počaste svim vrstama naše tradicionalne bosanske hrane, a organizatori su bili mladi iz CEZAM-a.

UG “Cezam” Tojšići je mnogo pomoglo pri organizaciji same proslave Dana Mjesne zajednice te su organizovali cjelodnevno druženje uz sportsko-kulturni program.

Naime, na malom nogometnom igralištu organizovali su turnir u fudbalu na kojem je učestvovalo 12 ekipa ( 12 zaseoka MZ Tojšići).
U finalu su se našle ekipe Centar Tojšići (3:3) Međaš Gutići a nakon penala pobjednikom turnira je proglašena ekipa Centar Tojšići rezultatom 3:2.

Nakon turnira, oblježavanje Dana Mjesne zajednice Tojšići je nastavljeno narodnim veseljem.

Tojšići su, kao i uvijek, blistali u punom sjaju!

Pripremila: Edina Šahmanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Zbog neninih dimija zavolio tradiciju: Dženan Čekić (21) narodnu no …

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, tra …

Putevi u BiH: Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protič …

Servisne informacije iz Živinica (19. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (19. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE