Kalesija 24°

FBiH: Počinje kontrola rada benzinskih pumpi


Iako je od 1. januara ove godine trebao početi sa radom informacijski sistem za nadzor prometa naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH, to se nije desilo. Ministarstvo trgovine FBiH tek je prije dva dana izradilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu evidentiranja i kontroli prometa naftnih derivata putem ugrađene opreme na benzinskim pumpama.

“Vjerujem da će nakon što je Pravilnik stupio na snagu sve benzinske pumpe brzo završiti ugradnju informacionih sistema za nadzor prometa naftnih derivata. Svi distributeri su upoznati sa Pravilnikom i dužni su odmah ugraditi uređaj koji će vršiti kontrolu prometa”, kaže Lela Glibo, šefica Odsjeka za analizu, cijene i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH.

Ona dodaje da će već od naredne sedmice inspekcije vršiti kontrolu na benzinskim pumpama, kako bi se utvrdilo koji distributeri nisu ugradili potrebne uređaje, piše “San”.

“Inspekcije će provjeravati da li su distrubuteri ugradili uređaje za nadzor prometa naftnih derivata odnosno da li je u toku njegovo postavljanje. Oni koji to ne budu uradili, platit će novčane kazne koje će odrediti inspekcija”, rekla je Glibo.

Amela Kečo, sekretar Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, kaže da je veliki broj benzinskih pumpi već ugradio tražene uređaje.

“Većina benzinskih pumpi ugradila je uređaje za nadzor prometa naftnih derivata, a oni koji to nisu uradili, učinit će to brzo. Zbog toga mogu reći da je provedba ovog zakona dosta uspješna”, rekla je Kečo, naglašavajući da je za sve strane ugradnja ovih uređaja dobra stvar.

“Sada će svi imati uvid u poslovanje benzinskih pumpi. Ministarstvo trgovine znat će tačno koliki je promet na benzinskim pumpama, a vlasnici će u svakom trenutku znati koliko se goriva nalazi u spremnicima te će tako sve manipulacije biti onemogućene”, istakla je Kečo.

Lela Glibo istakla je da distributeri sami moraju snositi troškove ugradnje uređaja za nadzor prometa naftnih derivata koji koštaju 15.000 maraka.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE