Kalesija

Fahira voli tradicionalnu kuhinju, sevdiđah koji pripremi brzo nestaje sa sofre

Za žene iz Poljica uvijek nas su nas vezali epiteti i asocijacija da se radi o vrijednim i organizovanim ženama, što se pokazalo i prilikom važnih događaja u njihovoj mjesnoj zajednici, ali i kada putuju u druge gradove uvijek su spremne da svoj rodni kraj pozitivno predstave i promovišu.

Poljičke su poznate kao vrsne kuharice, koje čuvaju i njeguju tradiciju, pa prilikom organizacije događaja sofra je bogata i sadržajna, a domaćini nasmijani i gostoljubivi.

Fahira Mulamehmedović je članica udruženja žena Poljičke, koja je od malena učila kuhati, priprema slanih i slatkih tradicionalnih jela njoj je veoma bliska.
Sevdiđah, tulumba, baklava, sogan dolma, burek… često se pripremaju u njenoj kući, jer porodično vole takvu vrstu kuhinje.

U udruženju je stekla dosta prijateljica, ali i mnogo toga naučila, jer starije članice znanje i iskustvo pronose onim mlađim, koje su zainteresovane naučiti o tradiciji i običajima.

Projekat pisanja članka i promocije agroturističke ponude podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Fahira je sa nama podijelila kako pravi tradicionalnu poslasticu, sevdiđah, koja je veoma brzo nestala sa sofre, jer su gosti oduševili se kolačem i vraćali se po još.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Odbojkaši Bosne večeras gostuju aktuelnom prvaku BiH

Mehmedalija Imširović izabran za predsjednika SO Osmaci

U srijedu svečano otvorenje Poliklinike ADRIA

Načelnik održao sastanak sa predstavnicom Švajarskog Crvenog križa …

Biblioteka JU OŠ Kalesija obogaćena sa 17 novih lektirnih naslova

CLOSE
CLOSE