Kalesija 12°

Dubravci čuvaju vodenicu “Agićku” od zaborava i ne daju zubu vremena da je nagrize

Zvuk vode i mlina, miris kukuruznog brašna, osjećaj ljepote dokazuju da vodenica “Agićka” u Dubravama Gornjim, zaseoku Kadrići još uvijek prkosi vremenu. Ljepotica “Agićka” stara je više od 200 godina . Svojevremeno za NEON Televiziju, Himzo Dedić je govorio da niko ne zna kada je vodenica napravljena. Upamtili su je, kaže Himzo, i djedovi i pradjedovi. Pomenuta vodenica je jedina opstala od sedam vodenica koje su bile na tom području.

Doskoro se o vodenici brinuo upravo Himzo, međutim zbog narušenog zdravlja ne može se u potpunosti posvetiti tim obavezama. Brigu o vodenici preuzeli su mlađi Dubravci sa željom da i dalje prkosi vremenu. Kažu da daju sve od sebe da sačuvaju tradiciju jer ipak pogača od brašna nastalog u ovoj vodenici nešto je što se opisati ne može. Himzo je svakako tu da nadgleda i bude podrška, ipak je veliko dio svog života proveo brinući se drvenoj ljepotici.

Džemat Dubrave Gornje je nedavno na vakufskom zemljištu u blizini vodenice napravio i igralište.

“Ovo je prvo izletište koje radi Islamska Zajednica a cilj je jačanje zajednice i džemata kao i jačanje i okupljanje porodice. Naš džemat želi biti primjer u mnogim segmentima pa i u ovome i želimo na svaki način zaštiti Vakufaku imovinu, dati joj na značaju i stvarati nove vrijednosti. Dobro nam došli, i uživajte sa svojim porodicama.”piše na stranici džemata Dubrave Gornje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE