Kalesija

Dogodilo se na današnji dan

Davorin-Popovic– 1815. U bitci kod Waterlooa vojske Engleske i Pruske, udružene u sedmu protunapoleonsku koaliciju, razbile su Napoleonovu vojsku. Bitka kojom se odlučivala sudbina Europe završila je u sumrak tog dana pravim pokoljem francuskih vojnika. Bila je to posljednja bitka francuskog vojskovođe i cara Napoleona Velikog. Ona je označila neslavan završetak perioda od Napoleonovih “100 dana” tijekom kojega je, nakon trijumfalnog povratka u Pariz iz zatočeništva na otoku Elbi, Napoleon pokušao obnoviti svoju vlast i premoć u Europi.

– 1936. Umro ruski književnik Maksim Gorki. U svojim je djelima opisivao život ljudi ‘s dna’ društva: siromaha, skitnica, gladnih i njihovu spontanu pobunu protiv društvenog zla. Vjerom u ljude odišu alegorijske pjesme u prozi ‘Pjesma o sokolu’, ‘Pjesma o burevjesniku’. Likove iz radničkih sredina dao je u djelu ‘Mati’, anatomiju ruskog građanstva, u kojemu materijalni prosperitet počiva na zločinu, u romanu ‘Djelo Artamanovih’. Poznata su mu još djela: autobiografska trilogija ‘Među ljudima’, ‘Moji univerziteti’, te drame ‘Na dnu’ i ‘Malograđani’.

– 1942. U Liverpoolu je rođen Paul McCartney, član engleskog vokalno-instrumentalnog kvarteta ‘The Beatles’, koji su šezdesetih godina 20. stoljeća postali najpopularniji rock sastav svih vremena.

– 1997. Lidera Crvenih Kmera Pola Pota zarobila grupa njegovih sljedbenika i osudila na doživotni zatvor. Smatra se da je Pot odgovoran za smrt više od 2 milijuna kambodžanskih civila.

– 2001. U Sarajevu nakon kraće bolesti, u 55. godini života umro vokalni soliosta sarajevskih Indexa Davorin Popović. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine, u njegovu počast nazvana je Nagrada Davorin.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE