Kalesija 25°

Dogodilo se na današnji dan

rudnik – 1654. Luj XIV., poznat po nadimku Kralj sunce, okrunjen za francuskoga kralja. Ukinuo je smoupravu općina i pokrajina, sudove je podložio svojoj kontroli, a hugenote oštro progonio. Zapleo se u dugotrajne i skupe ratove za nasljedstvo španjolske krune. Ti ratovi i troškovi dvorskoga sjaja praznili su državnu blagajnu, a veliki porezi izazivali veliko nezadovoljstvo i bune siromašnijih staleža.

– 1848. U Parizu je rođen francuski slikar i grafičar Paul Gauguin. U početnoj fazi bio je pod utjecajem impresionista, a poslije se priklanja postimpresionizmu. Na Tahiti prvi put odlazi 1891. godine, a četiri godine poslije definitivno odlazi u Polineziju. Njegove polinezijske teme svode se na prikazivanje ljepote ženskog tijela u šaroliko ornamentiranim tkaninama u gustom zelenilu tamošnje vegetacije. Njegovo djelo utjecalo je na razvoj ekspresionizma i formiranje fauvizma. Gauguin je umro na Tahitiju 8. svibnja 1903. godine.

– 1900. U Bijeljini rođen književnik, revolucionar i anrodnih heroj Rodoljub Čolaković. Jedan od prvih organizatora NOB-a, nakon rata obavljao više visokih funkcija. Umro je 1983. godine.

– 1909. U Londonu je rođena glumica Jessica Tandy. Dobitnica je Oscara za ulogu u filmu “Driving Miss Daisy”. Umrla je 11. rujna 1994. godine u Eastonu.

– 1917. Rođen Dino Paul Crocetti, u svijetu show bussinesa poznatiji kao Dean Martin, slavni američki pjevač, glumac i zabavljač, koji je najveću slavu stekao sredinom 50-ih i tijekom 60-ih godina 20. stoljeća. Umro je 25. prosinca 1995. godine.

– 1937. U Los Angelesu, u 26. godini života, umrla je od akutnog trovanja krvi prva platinasta filmska ljepotica i simbol seksualne privlačnosti, američka filmska glumica Jean Harlow, pravim imenom Harlean Harlow Carpenter.

– 1965. U katastrofalnoj rudarskoj nesreći u Rudniku mrkog ugljena u Kaknju poginulo 128 rudara ovog bosanskohercegovačkog ugljenokopa.
– 1980. Umro Henry Miller, jedan od najpoznatijih američkih pisaca. Bio je istinski Mesija erotske proze. Na osobiti je način opisivao seksualne pustolovine ljudi, a često spominje i alkohol te ateizam.
Više godina proveo boemski u Parizu i tamo objavio svoje najpoznatije knjige, dugo zabranjivane u SAD: “Rakova obratnica”, “Jarčeva obratnica” i “Crno proljeće”. Napisao je 40 romana, a posljednjih 20 godina života proveo je u Kaliforniji, ponekad objavljujući, ali to mu više nije bila glavna preokupacija. Danju je slikao, a pisao je samo povremeno.

– 1993. U prometnoj nesreći u Njemačkoj poginuo je slavni hrvatski košarkaš Dražen Petrović. Rođen je 22. listopada 1964., a košarku je počeo igrati 1977.

– 2008. Umro jedan od najvećih talijanskih redatelja Dino Risi,  autor nekih od najboljih komedija “na talijanski način”. Uspoređivali su ga s Billyjem Wilderom, ali Risi je komediju revolucionirao ostavivši je bez happyenda u “Pretjecanju”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  CLOSE
  CLOSE