Kalesija 12°

Dogodilo se na današnji dan

– 1783. Iznad grada Annonayja poletio je balon braće Montgolfier. Bio je to pokus s papirnom kuglom napuhanom toplim zrakom koji je označio početak moderne povijesti zrakoplovstva. Joseph i Etienne njime su zapravo postali prvi konstruktori sprave koja je uspješo poletjela.

– 1806. Napoleon Nizozemsku proglasio kraljevinom i za kralja postavio svog brata Louisa Bonapartea.

-1816. U Napulju je umro skladatelj Giovanni Paisiello. On je jedan od glavnih predstavnika italijanske opere buffo kao što su “Seviljski brijač” i “Služavka gospodarica”.

05balonowa – 1898. U Fuente Vakerosu rođen je španjolski pjesnik i dramatičar Federico Garcia Lorca, jedna od najznačajnijih osoba španjolske književnosti 20. stoljeća. Strijeljali su ga pripadnici Frankove civilne garde 1936. godine.

– 1905. Rođen francuski filozof Jan-Paul Sartre, vođa francuske egzistencijalističke škole. Poznati su mu filozofski romani: “Bitak i ništavilo”, “Prljave ruke”, Zid i mučnina” i “Putevi slobode”.

– 1967. Izraelsko zrakoplovstvo napalo je egipatska uzletišta, te je time počeo izraelsko-egipatski rat.

– 1968. Palestinac Sirhan Sirhan u atentatu u Los Angelesu smrtno je ranio američkog senatora Roberta Kennedyja, mlađeg brata Johna Kennedyja.

– 1972. Pod okriljem Ujedinjenih naroda u Stockholmu je od 5. do 16. lipnja održana Prva svjetska konferencija o zaštiti čovjekova okoliša, a završena Deklaracijom o čovjekovom okolišu. Po tome je 5. lipnja proglašen Svjetskim danom zaštite čovjekova okoliša.

– 2001. UN obilježio 20. godišnjicu pojave AIDS-a. Procjenjuje se  kako je do tada bilo oko 58 milijuna ljudi zaraženo virusom HIV, a da je više od 22 milijuna umrlo.

– 2004. U 93. godini umro bivši američki predsjednik Ronald Regan. Za vrijeme njegovoga mnandata (1981.-1989.) došlo je do otopljavanja odnosa s Rusijom čiji je predsjednik bio Mihail Gorbačov.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE