Kalesija 12°

Dogodilo se na današnji dan

1757. U Zagrebu rođen Tito Tituš Brezovački, hrvatski dramatičar, pretežito kajkavski komediograf, najznačajniji hrvatski pisac u drugoj polovici 18. stoljeća čiji se talent najjasnije očitovao u djelu “Matijaš Grabancijaš”.

1785. U Hanau rođen Jacob Ludwig Carl Grimm, njemački filolog i književnik, utemeljitelj germanske filologije.

1809. U Francuskoj rođen Louis Braille, učitelj i tvorac pisma za slijepe. Kasnije je svoj izum usavršio do te mjere da se može upotrijebiti kao internacionalno sljepačko pismo koje je dobilo ime Brailleovo pismo.

1812. U Karlovcu rođena hrvatska književnica i istaknuta sudionica hrvatskog narodnog preporoda Dragojla Jarnević. Njeno životno djelo je “Dnevnik” koji na 1194 stranice bilježi autoričina razmišljanja, razgovore, pisma, dokumente i događaje u razdoblju od 40 godina.

1967. Pokušavajući postići rekordnu brzinu u vožnji na vodi poginuo je Donald Campbell, svjetski rekorder u vožnji automobilom. Na jezeru Coniston u Velikoj Britaniji njegov čamac pojurio je vodom, ubrzo se iznenada podigao u vis, prevrnuo i potonuo i to sve za tri-četiri sekunde. Campbell je nestao, a na mjestu nesreće pronašli su samo masku s kisikom, kacigu i cipele.

2004. Afganistan usvojio novi ustav, čime je stvorena mogućnost održavanja prvih slobodnih izbora nakon 25 godina rata u toj zemlji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE