Kalesija 12°

Dodik nedavno poručio ambasadorima: Neću u EU ako će BiH biti građanska država

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i ostalim učesnicima večerašnje radne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da trenutno predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.

U pismu se, između ostalog, konstatuje da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo da naruši povjerenje u novoizabrane institucije EU, ali i da doprinese dodatnoj destabilizaciji BiH, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

O kakvom Dodikovom povjerenju u evropske institucije se radi, ko zapravo želi, a ko ne želi članstvo u EU najbolje govori neotkriveni sadržaj skorašnjeg sastanka ambasadora zemalja Evropske unije sa članovima Predsjedništva BiH.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili su početkom ovog mjeseca u Sarajevu ambasadore zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije i Švedske.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o aktivnostima na evropskom putu BiH, stajalo je u saopštenju iz
Predsjedništva BiH

Još jednom su ponovili da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, opredijeljenost svih članova Predsjedništva BiH na pomenutom sastanku za članstvo u EU nije ni blizu bila jednaka kako je to navedeno u prilično sladunjavom saopćenju.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, na sastanku je eksplicitno i direktno poručio ambasadorima zemalja EU da se on protivi članstvu u Evropskoj uniji ako to znači prihvatanje građanske države BiH.

Ostaje međutim nejasno, kakvo onda članstvo u EU Dodik uopće želi, s obzirom da su sve zemlje članice EU građanske države. Po svemu sudeći i sudeći po razgovorima koji se dešavaju iza zatvorenih vrata, kamera i javnosti, Dodik to članstvo ne želi uopće.

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE