Kalesija 14°

Djetinstvo pred monitorom: Prvo nauče koristiti kompjuterski miš pa onda vezati pertle


Internet kompanija AVG nedavno je provela istraživanje u kojem je učestvovalo 2.200 roditelja koji imaju djecu dobi od dvije do pet godina, na području Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i nekih evropskih država, Japana, Australije i Novog Zelanda.

Istraživanje je pokazalo da se današnji klinci bolje snalaze sa kompjuterskim mišem, u igranju igrica na kompjuteru i upravljanju „pametnim“ telefonima nego što plivaju, vežu pertle ili pripremaju sebi doručak.

Čak 19 odsto ispitane djece starosti između dvije i pet godina znaju kako da koriste aplikacije na smartphoneu, dok samo devet odsto njih zna da veže cipele. Nešto manji procenat djece te dobi zna koristiti aplikacije – 17 odsto, dok se 21 odsto mališana starosti od četiri do pet godina također odlično snalazi s aplikacijama.

Spol ne čini bitnu razliku kada je u pitanju tehnologija, pa tako 58 odsto dječaka i 59 odsto djevojčica te dobi zna da igra igrice na kompjuteru, ili da obavi poziv mobilnim telefonom. Dok 20 odsto djece zna da pliva, njih 25 % zna otvoriti web pregled.

Razvojem tehnologije i uloga roditelja znatno je izmijenjena. Djeca danas odrastaju u okruženju koje je starijim generacijama teško zamislivo, pa im sasvim drugačije stvari okupiraju pažnju u odnosu na vrijeme kada su njihovi roditelji živjeli svoje dječije dane.

Upravo zbog toga, upozoravaju stručnjaci, roditelji moraju biti ti koji će djeci ograničiti sate provedene ispred ekrana i motivirati ih za druge aktivnosti u „realnom“ svijetu.

Također, rašireno je poimanje da kompjuteri otvaraju djeci bolje perspektive u životu. Međutim, neke naučne studije pokazuju suprotno – na primjer, djeca kojima je rumunska vlada omogućila kupovinu kompjutera popustila su u većini predmeta u školi.

Osim toga, djeca koja igraju agresivne kompjuterske igre i sama postaju sklonija agresivnom ponašanju, upozoravaju psiholozi

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE