Kalesija 25°

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan osoba s autizmom obilježava se svake godine 2. aprila s ciljem podizanja svijesti i promicanja razumijevanja, prihvatanja i inkluzije osoba s autizmom u društvu.

Ovaj dan pruža priliku da se istaknu izazovi s kojima se osobe s autizmom suočavaju, ali i njihove sposobnosti i potencijali.

Autizam je neurobiološki poremećaj koji se manifestira na različite načine i utječe na socijalne interakcije, komunikaciju, pažnju i ponašanje.

Svaka osoba s autizmom jedinstvena je i ima svoje specifične karakteristike i potrebe. Razumijevanje autizma ključno je za pružanje podrške i stvaranje inkluzivnog okruženja.

U svijetu autizma postoji širok spektar iskustava i izazova. Neki ljudni s autizmom imaju izvanredne talente i sposobnosti, dok drugi mogu imati poteškoća u komunikaciji ili u procesuiranju senzornih podražaja. Važno je naglasiti da autizam nije bolest koja se liječi, već različit način funkcioniranja mozga.

Podrška osobama s autizmom može uključivati prilagođavanje okoline, razumijevanje individualnih potreba, osiguranje strukturiranih rutina i pružanje podrške u razvoju socijalnih vještina.

Važno je raditi na stvaranju inkluzivnog društva u kojem su osobe s autizmom prihvaćene i u kojem imaju priliku ostvariti svoje potencijale.

Kroz obilježavanje ovog dana, zajednice širom svijeta mogu raditi na stvaranju boljeg okruženja za sve svoje članove, bez obzira na njihove individualne karakteristike i sposobnosti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Akciji čišćenja Memorijalnog centra Kalesija Gornja pridružili se …

  Nogometaši “Bosne” i “Mladosti” ostvarili pob …

  Nebo iznad BiH uskoro bi opet moglo poprimiti čarobne nijanse, “ …

  Usaglašen konačni tekst rezolucije o Srebrenici i dostavljen predsje …

  Team CNC Kalesija traži radnike

  CLOSE
  CLOSE