Kalesija 25°

Danas protesti u Sarajevu zbog nasilja u ubistava u Gazi

palestinaUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas će ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Sarajevu i ambasade Republike Turske održati protest, gdje će uručiti otvoreno pismo povodom granatiranja Pojasa Gaze.

U otvorenom pismu UDIK poziva Ujedinjene nacije, međunarodnu zajednicu, međunarodno akademsku zajednicu, sindikate i studente da pokažu potporu i solidarnost sa stanovnicima Gaze, tako što će pozvati svoje vlade da smjesta uvedu bojkot i sankcije protiv države Izrael.

– Rat u Gazi predstavlja prijelomnu tačku: svijet ne može nastaviti šutjeti pred činjenicom da je Izrael izazvao rat, da uništava svu civilnu infrastrukturu, gađa skloništa za civile, sprečava medicinske ekipe da dođu do ranjenih, upotrebljava zabranjena sredstva kao što je bijeli fosfor na civilima, onemogućava ulaz medicinske pomoći i opreme u Pojas Gaze, blokira dostavu goriva, električne energije i tekuće vode zbog čega se svakodnevni život, posebno za ranjenike, pretvorio u živi pakao, i onemogućava bilo kome da umakne izraelskim pokoljima.

Država koja poštuje međunarodne zakone i norme ne ponaša se na ovakav način. Ugledni međunarodni odvjetnici osudili su nerazmjernost izraelskih napada kao ratni zločin, a nerazlikovanje između civila i boraca kao zločin protiv čovječnosti – navedeno je između ostalog u otvorenom pismu Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Halid Hadžić osvojio prvo mjesto na “ARG Lipnica Open 2024R …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

CLOSE
CLOSE