Kalesija 22°

DAN PLANETE ZEMLJE – 22. APRIL

 

Dan planete Zemlje (Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja diljem svijeta.

dan-planeta-zemlja--002741_2
Prvi put je obilježen 22.aprila 1970. godine masovnim demonstracijama za okoliš, u kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi, a samu ideju o obilježavanju Dana Zemlje predstavio je 1969. godine na konferenciji UNESCO-a John McConnel.

Službeno se ovaj dan obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Svrha je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji uslijed naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnog goriva.

Želi se podsjetiti ljude na važnost ponovnog uspostavljanja kontakta s prirodom i očuvanja prirodnog okoliša.Obilježavanju ovog dana i potrebi za očuvanjem okoliša pridonijela je i posada “Apola” koja je 1968. godine prvi puta načinila snimke ovog prekrasnog, plavog planeta.

Zato, postanimo svjesni da živimo na prekrasnom, malom planetu i sačuvajmo ga da i dalje ostane takav za nas i buduće naraštaje, navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, povodom Dana planete Zemlje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE