Kalesija 22°

Čirkin: Rat nije stao, vodi se kroz politiku

cikinBehzad Čirkin, poslanik  u Narodnoj skupštini RS-a, u intervjuu “Oslobođenju”, između ostalog, komentirao je poruku koje vlasti manjeg bh. entiteta šalju Bošnjacima i Hrvatima, spriječavanjem postavljanja spomen-ploče žrtvama logora Omarska, izgradnjom crkve na Budaku i slično.

– Poruku je da rat nije stao. Nažalost. Rat se nastavlja, samo drugim sredstvima. Ako je rat produžena ruka politike, sada se rat vodi i dalje kroz politiku. Ignoriše se ono što je utvrđeno, što je nepobitno i glorifikuje se Radovan Karadžić, glorifikuje se Ratko Mladić, glorifikuje se sve što su oni počinili.

Istovremeno se, ponavljam, negira i zanemaruje ono što su činjenice. Ja bih volio da se iz redova, ne naroda, nego srpske politike, prestane s kontinuitetom onoga što su započeli Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić i brojni drugi, koji su osuđeni za ratne zločine i kojima se sudi pred Tribunalom u Haagu. Porodice žrtava, ali i svi oni koji su tokom rata na prostoru RS-a prošli torture, logore, protjerivanja, s ogorčenjem su dočekali svjedočenje predsjednika RS-a Milorada Dodika u svojstvu svjedoka odbrane Radovanu Karadžiću. Može li se onda na ovom prostoru govoriti o suživotu i pomirenju, ako se čovjek, koji je formalno predstavnik svih građana RS-a, stavlja na stranu osobe koja se tereti za ratne zločine, uključujući i zločin genocida?

Samo svjedočenje bio je čin farse, tokom koga je predsjednik ovog entiteta pobijao sam sebe u smislu izjava koje je ranije davao o Karadžiću. To nikako ne može biti dobro ni za koga. To je samo dalje širenje sjemena zla, produbljivanje razdora, ušančivanje na mjesta koja su tekovina takozvanog srpskog oslobodilačkog rata. To nikome ne donosi dobro, to je glavna kočnica za napredak RS-a i normalan život svih ljudi – istakao je Čirkin.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE