Kalesija

Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela olakšavati ulazak u zemlju

Već se mjesecima piše o tome kako će Njemačka, zemlja s drugom najvećom bh. dijasporom na svijetu, olakšati proces rada stranim radnicima kroz nekoliko zakonskih rješenja.

Budući da smo suočeni s jednim od najvećih odliva mozgova na svijetu, nije iznenađujuće da su ove vijesti zainteresirali naše građane, od kojih mnogi već godinama vide Njemačku kao ključnu destinaciju za bolji život i karijeru.

Bosna i Hercegovina, zemlja sa složenom historijom i izazovima u post-ratnom periodu, svjedoči stalnom odlivu stanovništva.

Podaci Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine ukazuju na konstantan trend emigracija, s posebnim naglaskom na odlazak u zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Švicarske, Austrije, Kanade, Australije i nordijskih zemalja.

Sa 250 hiljada građana koji već žive u Njemačkoj, ova država predstavlja jednu od glavnih destinacija bh. dijaspore. Ipak najveća bh. dijaspora se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, koje broje više od 350 hiljada državljana BiH. 

Tri faze

Prva faza (novembar 2023.): U ovoj fazi se uvodi lakši pristup za kvalifikovane radnike srednje stručnosti. Posebna pažnja se posvećuje deficitarnim zanimanjima kao što su vaspitači, medicinske sestre, i tehničari. Također, uvode se novi kriteriji za Plavu kartu EU-a. S Plavom kartom možete odmah odseliti u Njemačku jer nema provjera o tome da li se radi o građani,a EU-a ili Njemačke, a takožer neće biti potreban dokaz o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40.000 eura za deficitarna zanimanja i osobe koje su tek počele karijeru, dok je za ostale profesije potrebno nešto manje od 44.000 eura.

Moći će se ostati do tri godine u Njemačkoj ako je potrebna dodatna kvalifikacija da bi diploma bila priznata. Pri tome će kandidatima biti dozvoljeno da pored rada na kvalifikaciji, rade i do 20 sati sedmično.

Druga faza (mart 2024.): Ova faza se usredsređuje na priznavanje profesionalnih kvalifikacija i radnog iskustva, u cilju ubrzanja procesa imigracije. Olakšava se dolazak radnika sa priznatim stručnim diplomama i minimalno dvogodišnjim radnim iskustvom.

Treća faza (juni 2024.): Uvođenje “karte šansi” (Chancenkarte) sa sistemom bodovanja, pruža mogućnost osobama koje traže posao da dođu u Njemačku i traže zaposlenje bez prethodne ponude za posao.

Šta ovo znači za građane Bosne i Hercegovine?

Ove reforme otvaraju nove mogućnosti za bh. građane. Dosadašnja ograničenja, poput potrebe za posjedovanjem unaprijed dogovorenog posla ili striktnih kriterija za priznavanje kvalifikacija, bila su značajna prepreka. Smanjenje birokratskih barijera i fleksibilniji uslovi značajno će olakšati proces migracije.

Uvođenje dvojnog državljanstva u Njemačkoj, zakon koji je stupio na snagu 23. augusta, posebno je značajno za bh. građane. Mnogi su se ranije morali odreći svog bh. državljanstva kako bi stekli njemačko. Ova promjena omogućava očuvanje veza s domovinom, što je emocionalno i kulturno značajno za mnoge doseljenike.

FORBES BiH je pitao nekoliko građana naše zemlje da li planiraju otići u Njemačku nakon olakšavanja mjera zaposlenja.

“Kao pravnica koja trenutno radi u trgovini, osjećam duboko razočaranje i nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalazimo. Nakon što sam završila Pravni fakultet, puna nade i ambicije, suočila sam se s realnošću koja ne odražava moje ulaganje i trud. Raditi za minimalac, dok sam uložila toliko godina u svoje obrazovanje, nije samo demotivirajuće, već i nepravedno. Što je još gore, vlasti ne čine gotovo ništa da zadrže mlade ljude poput mene u zemlji. Ova stagnacija i nedostatak perspektive me prisiljavaju da razmišljam o odlasku iz Bosne i Hercegovine u potrazi za pravednijim i ispunjenijim profesionalnim životom,” izjavila je 26-godišnja Tuzlanka Emina Mehdagić.

Sličnog je razmišljanja i 32-godišnji ekonomista iz Sarajeva, Emir Dedić.

“Završio sam Ekonomski fakultet, nadajući se da ću doprinijeti ekonomskom razvoju svoje zemlje, ali nažalost, situacija na tržištu rada u Bosni i Hercegovini ne odražava moje ambicije i sposobnosti. Saznanje o reformama zakona o imigraciji u Njemačkoj otvara mi vrata koja ovdje ostaju zatvorena. Njemačka nudi ono što trenutno ne mogu pronaći u svojoj domovini: prilike za profesionalni razvoj i pravednu naknadu za moj rad i znanje. Odluka nije laka, ali sam spreman iskoristiti benefite koje Njemačka nudi, ne samo za bolji život, već i za mogućnost da svoje obrazovanje i iskustvo upotrijebim na najbolji mogući način,” rekao je Emir Dedić.

Trendovi odricanja od bh. državljanstva

Podaci Ministarstva civilnih poslova BiH pokazuju smanjenje broja ljudi koji se odriču bh. državljanstva u posljednjih pet godina. Ova tendencija može biti dodatno pojačana novim zakonima o imigraciji i dvojnom državljanstvu, što bi moglo smanjiti pritisak na građane da se odreknu svog izvornog identiteta radi boljih prilika u inostranstvu.

Ove reforme će vjerovatno privući veći broj kvalifikovanih radnika iz Bosne i Hercegovine, s obzirom na olakšane uslove i smanjene birokratske prepreke. Nadalje, one mogu doprinijeti smanjenju “odliv mozgova” iz Bosne i Hercegovine, jer omogućavaju ljudima da ostanu povezani s domovinom i potencijalno se vrate s novostečenim iskustvom i znanjem.

S novim zakonima o imigraciji, Njemačka ne samo da postaje atraktivnija destinacija za radnike iz Bosne i Hercegovine, već i pruža osnovu za jačanje veza između dvije zemlje. To može rezultirati boljom integracijom bh. dijaspore u njemačkom društvu, istovremeno očuvajući njihovu kulturnu i nacionalnu pripadnost.

Promjene u njemačkom zakonu o imigraciji i uvođenje dvojnog državljanstva predstavljaju novu eru u migracijskoj politici koja bi mogla imati dalekosežne pozitivne posljedice za građane Bosne i Hercegovine. Ove promjene nude ne samo prilike za bolji život i rad u inostranstvu, već i olakšavaju održavanje veza s domovinom, što je od ključnog značaja za očuvanje identiteta bh. dijaspore. Budućnost odnosa između Bosne i Hercegovine i Njemačke izgleda svjetlija u svjetlu ovih novih zakonskih okvira.

(FORBES)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE