Kalesija 18°

Besplatno učenje stranih jezika preko interneta

ucenje stranih jezika onlineUčenje stranih jezika zahtjeva dosta rada i angažovanja, ali uglavnom i novca. Srećom, na internetu se mogu naći poprilično kvalitetni, a istovremeno besplatni kursevi za učenje stranih jezika.

 Koliko jezika znaš, toliko vrijediš – kaže stara poslovica, a naučiti strani jezik, uz nove tehnologije, nikada nije bilo lakše! Izdvojili smo za vas i ukratko opisali nekoliko besplatnih stranica za učenje stranih jezika na internetu:

1. Livemocha.com

Livemocha predstavlja najbrojniju jezičku zajednicu na Internetu. Osim postojanja velikog broja besplatnih kurseva stranih jezika, omogućava i da stupite u kontakt sa drugim osobama koje uče jezike i da se međusobno pomažete. Najveća prednosta Livemocha je broj kurseva. Može se birati između 35 kurseva (ovaj broj se stalno povećava), tako da ako želite da naučite jezik koji nije popularan preporučujemo Livemocha.com. Još jedna prednost Livemocha-e je da je veliki broj kurseva preveden na naš jezik tako da ne morate da znate početni engleski kako bi se snalazili na sajtu.

2. Buusu.com

Busuu kao i Livemocha prestavlja onlajn jezičku zajednicu. Za razliku od Livemocha-e postoji samo šest kurseva: engleskog, španskog, francuskog, italijanskog, njemačkog, portugalskog i ruskog jezika. Uprkos tome Buusu ima određene prednosti kao što su: bogatiji rječnik, jednostavnije učenje i mogućnost korištenja prečica preko tastature. Kao i kod Livemoche moguće je sticati prijatelje sa kojima možete komunicirati.

3. Polyglot Club

Sve je rečeno u opisu stranice – ako želite naučiti novi jezik, razmijeniti svoje znanje sa izvornim govornicima kako biste unaprijedili svoje jezične sposobnosti, ako volite strane jezike, ako ste student, zaposlenik u međunarodnoj kompaniji, svjetski putnik ili jednostavno želite otkriti nove kulture, na pravom ste mjestu!

4. BBC jezici

BBC na svom sajtu nudi odlične audio i video kurseve za učenje stranih jezika. Strani jezici koju su podržani su: francuski, njemački, španski, talijanski, grčki, portugalski i kineski. Naravno tu je i engleski ali na ovom linku.

5. Youtube kursevi

Na YouTube sajtu mogu se pronaći posebno kreirani kanali za brzo i jednostavno učenje stranih jezika. Najbolje su „pokriveni“ italijanski, francuski, ruski, arapski i španski, dok za ostale jezike treba izdvojiti nešto više vremena za pretragu.

Pojednostavljenim vježbama, u kojima se kombinuju vizuelni i gramatički elemeti, ubrzava se proces učenja i korisnik jasnije sagledava kako neki jezik funkcioniše. Samim time on ga brže i prirodnije uči. Neki jezici će vas samo naučiti kako da pravilno pročitate riječi, dok će se neki služiti „sricanjem“ slogova na engleskom, kako biste mogli što lakše da ih izgovorire, recimo mandarinski kineski, pojednostavljeni kineski ili hindu jezik.

Sve što, u stvari vi treba da uradite, jeste da se udobno smjestite u fotelju ili stolicu i počnete pretragu za kursevima jezika. Ako ih ne nađete iz prve – ne odustajte! Sigurni smo da se negdje dublje kriju neki “upotrebljivi” virtuelni profesori stranog jezika.

Imajte na umu i to da neki od kurseva koje ćete pronaći na YouTube sajtu nisu zvanično sertifikovan kursevi, ali će vam vjerovatno pomoći da se lakše soprazumijete u nepoznatoj sredini i brže pronađete ono što tražite.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE