Kalesija 22°

Bajramska akademija 17. juna u Kalesiji

Medžlis Islamske zajednice Kalesija i JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija organizuju Bajramsku akademiju. Akademija će biti upriličena drugi dan Bajrama odnosno 17. juna sa 19:00 sati. Učestvuje hor “Gazija” Bužim.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da svojim dolaskom uveličaju pomenutu manifestaciju koja je već postala tradicionalna u našoj općini. Podsjećanja radi i u povodu ramazanskog Bajrama organizovana je Akademija na kojoj je izvođenjem duhovne muzike veče uljepšao kalesijski hor Nuru ‘Ayni.

Generalni pokrovitelj “Bajramske akademije” je načelnik općine Kalesija.

Od osnivanja do danas kroz hor “Gazija” prodefiliralo je preko 100 članova, uglavnom iz Bužima, a dijelom i iz Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Cazina. Danas “Gazija” djeluju kao muški hor, organiziran u udruženje koje broji oko 30 članova. Kako se, pored ilahija i kasida, u posljednjih nekoliko godina izvode i sevdalinke, hor “Gazija” promijenio je naziv u Hor duhovne muzike i sevdaha. U periodu postojanja hor “Gazija” ima preko pet stotina nastupa širom Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE