Kalesija 12°

Asocijacija na Dan Armije RBiH: Šamija majke Dude, majke Ajke isprepleteni prsti…

Mnogo je datuma koji izazivaju tugu, sjetu, bol pa i nostalgiju. Dan Armije RBiH je dan koji budi uspomene, asocira na ljude kojih nema. Na ljude koji su ostali iza onih koji su ih imali pa više nemaju. Asocira na bijele nišane na mezaru momaka koji su jedva prešli 20 godina. Na tugu u očima majke Mine..Na suze zbog smrti njenog  Samira. Željela mu je praviti svadbu, a spusti ga u mezar sa njegove 23 godine. Ponosna na njegovu hrabrost, tužna što će samo hladan beton milovati umjesto crvenih  i toplih obraza svog jedinca.


Asocira i na drhtav glas majke Hanke dok u džamiji uči Jasin pred dušu svog Jasmina.  Ukopa ga mladog. Cvjetao je kratko poput proljetnog behara. Kartko ali časno i pošteno, posebno baš poput proljetnog behara. Lijep baš poput mirisnog jasmina. …

Asocira i  na isprepletene prste majke Ajke dok sluša tevhid koji se uči i pred dušu njenog Faika. Omladinca koji je tek zakoračio u život. Sa velikim snovima i nadanjima. I sa velikim snovima, nadanjima, dovama majka ga hrabrog ispraćala na liniju. Nije dočekala unučiće od njega..Za utjehu sada  miluje kose unuka od drugog sina sa njegovim imenom. Dječijim nestašlucima previja rane na srcu koje godinama krvare i krvarit će dok majka u dženetu  ako Bog da ne potrči u zagrljaj svom prvencu.

 I Duda je svog Suada rano položila na hladne daske okružene zemljom. Njeni uzdasi, oboren pogled, vrh marame koji služi kao maramica za brisanje suza prejaka su asocijacija na Dan Armije. Na agresiju i njene posljedice.

Asocijacija je i babo, daidža i njegova izrešetena mladost. I tetak koji povrća krv.  Ljuljanje i dženaza… Asocijacija su sve majke koje šamijama brišu suze i  ljube kamen. Djeca koja svojoj djeci  daju imena poginulih u ratu. Da ih sačuvaju od zaborava. Da im odaju priznanje i na taj način umjesto jakim  vriskom otjaraju bol iz srca. Bol koja ne odlazi…Nastanila se u srcu, udomaćila i boravit će vječno.

Asocijacija su sestre koje šute. Uče Jasin i  upućuju dove…Asocijacija na Dan Armije su junaštvo, heroji, sloboda, odlučnost, zahvalnost…

Asocijacija je…mnogo ih je…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE