Kalesija 15°

Analize iz rijeke Drine: Voda puna željeza, arsena i olova

drina1Najnovije analize pokazale su da voda iz rijeke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini željeza i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi.Analize pokazuju i da na samo 50 centimetara ispod površine donedavno najčistije rijeke na Balkanu ima željeza, arsena i olova, javili su mediji u Srbiji.

Teški metali do Drine su stigli iz jalovišta “Stolice” u Kostajniku koje je oštećeno za vrijeme majskih poplava, a opasni sivi mulj stigao je do Badovinaca na području opštine Bogatić.

Predsjednik badovinačkog Udruženja “Sačuvajmo Drinu” Svetomir Tošić kaže da su primijetili da je voda promijenila boju, a ribolovci su se već žalili na čudne pojave u ribama, pa pretpostavljaju da to potiče od teškim metala na dnu rijeke.

U rijeci Drini utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra, pokazala je prije par dana izvršena analiza drugog uzorka vode iz ove rijeke izvršena u vodoprivrednoj laboratoriji “Institut za vode” Bijeljina. Uzorkovanje je izvršeno na nizvodno od ušća rijeke Jadar, na lijevoj obali, u naselju Amajlije.

U narednom periodu planirano je uzimanje još jednog uzorka.

(SRNA)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE