24.aug.2024
Amela Karić svojim videima koje objavljuje na YouTube kanalu Emiramis kuhinja pokazala je koliko voli i zna da kuha. Često se poslužimo njenim receptima ali i trikovima da bi jelo ispalo što bolje i ukusnije. Za našu rubriku Recepti sa nama je podijelila recept koji je dobila od mama pile u tijestu odnosno pile u jufki. U svom receptu koristila je pola pileta, ali ukoliko želite i pravite jelo za više osoba možete koristiti cijelo pile.
Postupak
U jednu posudu dodati dvije kašikice vegete, kašikicu soli,3-4 kašike ulja. Sve izmiješati i time premazati pile. Kada premažete pile potrebno je dodati oko 50ml vode. Posudu u kojoj ćete peći pile poklopiti i staviti u zagrijanu rernu, peći na 200 stepeni oko 30 minuta.
Postupak za tjesto
U 600 grama tijesta dodati kašikicu soli, zatim kašikicu suhog kvasca. Izmiješati pa dodati 3 kašike ulja. Dodati 400ml tople vode te umijesiti tijesto. Nakon što ste ukuhali tijesto podijeliti na 6 dijelova.
Svaki dio napraviti u jednu lopticu. U jednu tepsiju staviti 4-5-kašika ulja, loptice uvaljati u ulje, poredati u tepsiju i pokriti prozirnom folijom. Ostaviti 30 minuta da tijesto odstoji.
Nakon 30 minuta loptioce tijesta razviti na ravnoj površini. Što tanje, to bolje. Jufku staviti u tepsiju, posuti saftom iz tepsije u kojoj se peklo pile. Pile staviti na jufku, pa preko njega ponovo stavljati jufke.
Na kraju lijepo utisnuti jufke, posuti pomenutim saftom.
Pći u zagrijanoj rerni na 150 stepeni 20 minuta , potom pojačati na 200 stepeni i peći još 20 minuta. Kada je pečeno, premazati sa malo maslaca, prekriti kuhinjskom krpom da se ohladi.