Kalesija 25°

Ako vam se automobil pokvari u Sloveniji spremite 300 eura

Ukoliko se nekome na slovenskim autoputevima pokvari automobil, DARS, koji upravlja autoputevima, naplatit će mu postavljanje i uklanjanje sigurnosnih stubova oko vozila, kao dijela sigurnosne signalizacije. Ukoliko automobil ne bude uklonjen sa ceste, naplatit će i 300 eura kazne.

Slovenski mediji objavili su priču vozačice koja je pokvareni automobil zaustavila u zaustavnoj traci, uključila sva četiri žmigavca, postavila trokut i pozvala vučnu službu, koja je došla u roku od 35 minuta, prenosi Jutarnji.hr.

autoPrije vučne službe, do automobila su stigli službenici DARS-a. Oko automobila su postavili signalne stubove i sa vozačicom pričekali vučnu službu kako bi ih uklonili. Za nekoliko dana, vozačici je stigao račun DARS-a od čak 350 eura. Za 20 minuta posla postavljanja i uklanjanja stubova. U DARS-u su vozačici objasnili kako je sve to po zakonu te da su detaljno razradili cjenovnik osiguranja vozila u kvaru. Visina troškova ovisi o tome da li je automobil zaustavljen u voznoj, traci za preticanje, zaustavnoj ili traci za uključivanje na autoput. Ako je u zaustavnoj traci, postavljanje stubova košta 114 eura, kao i uklanjanje.

Naknada za signalizaciju do dva sata košta 4,5 eura, a svaki naredni sat iznosi 18 eura. Ukoliko automobil stoji osam i više sati, nadzor vozila košta 54,20 eura.

Osiguravanje pokvarenog automobila u traci za ulazak na autoput DARS naplaćuje 136,40 eura, kao i uklanjanje. Najskuplje je stati u voznoj ili traci za preticanje. Osiguravanje mjesta zaustavljanja tada košta 214,8 eura, a naknada za signalizaciju je 20,5 eura.

Ukoliko se pokvareni automobil ne ukloni iz trake za zaustavljanje, plaća se kazna od 300 eura.

Kalesija online/Klix

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poljoprivrednici zadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice,brine ih š …

Angažovan 71 nezaposleni doktor medicine, projekat se nastavlja

Oglas za posao: Šivač Helena Chair

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja p …

U MSŠ Kalesija počeo treći upisni rok koji će trajati do 31. augus …

CLOSE
CLOSE