Kalesija 13°

Katastrofalan potres i tsunami vratili Japan u recesiju: Najgore pogođeni potrošnja i izvoz

Japanska ekonomija, treća najveća u svijetu, ponovo je pala u recesiju nakon štete koja je nastala u katastrofalnom potresu i tsunamiju u martu.


Vlada je objavila kako je bruto domaći proizvod u padu za 0,9 posto u prva tri mjeseca. Analitičari kažu da su najgore pogođeni potrošnja i izvoz. Japanska ekonomija je u padu već dva kvartala zaredom, što se definiše kao recesija. Država je bila u recesiji tokom svjetske finansijske krize, ali izvukla se iz nje 2009. godine.

Godišnji pad se nakon loša prva tri mjeseca procjenjuje na 3,7 posto, što je za 1,7 posto više od ranijih predviđanja. Japanski ministar ekonomije Kaoru Yosano je kazao kako će još neko vrijeme ekonomija ostati slaba, ali očekuje se da će obnova poticati rast, navodi Index. Japanski ekonomist Naomi Fink je kazao da zabrinjava pad privatne potrošnje od 0,6 posto, zbog toga što ljudi manje kupuju nakon potresa.

Privatna potrošnja čini gotovo 60 posto japanske ekonomije. Ona se smanjila već krajem 2010. godine, a zbog potresa je pala na još niže grane.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Objavljena lista najrazvijenijih i najnerazvijenijih općina u BiH: Ka …

Druga liga FBiH grupa Sjever: “Bosna” i “MladostR …

Resorna ministarstva TK upriličila prijem za članove reprezentacije …

Počinje sanacija puta OŠ Vukovije-Ćive

Italijani priželjkuju senzacionalan povratak Pjanića, potpisao bi za …

CLOSE
CLOSE