19.1218:23
Kalesija

Kalij smanjuje rizik za moždani udar

kalij-voce
Povećanje unosa hrane koja obiluje kalijem je povezano sa smanjenjem rizika za moždani udar, objavio je British Medical Journal.

Istraživači s Imperial College London i Warwick Medical School dodaju kako je veći unos kalija najlakše postići povećanjem konzumacije voća i povrća.

Uz to, smanjenje unosa soli je bilo povezano s dodatnim smanjenjem rizika za moždani udar.

Na temelju novih nalaza je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala prve preporuke o dnevnom unosu kalija – odrasle osobe bi dnevno trebale unositi najmanje 4 grama ili 90-100 milimola kalija.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni za potrebe 33 ranije provedene studije u koje je bilo uključeno 128.000 zdravih ispitanika.

Pokazalo se kako je povećanje konzumacije kalija putem prehrane za 3-4 grama dnevno povezano sa sniženjem krvnog tlaka i prosječno 24%-tnim smanjenjem rizika za moždani udar.

(MojeZdravlje)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

PU Živinice: U pretresu pronađena opojna droga, jednom licu oduzeta …

Liga mladih KSTK: Omladinske selekcije Bosne gostuju u Živinicama

Devetnaesta Večer Kur’ana u Džamiji “Kralj Abdullah” 

Posjetom bh. rekordera Bakira Musića OŠ Vukovije uspješno okončan …

Poništen javni oglas za prijem namještenika u radni odnos u Općinsk …

CLOSE
CLOSE