19.apr.2012
Doručak poboljšava ukupno zdravlje, jača imunitet, pomaže u gubitku suvišnih kilograma, djeluje kao prevencija od dijabetesa, a čak i smanjuje mogućnosti trovanja tvarima iz okoline, pokazuju znanstvene studije. Oz Garcia, slavni nutricionist koji radio plan prehrane za Hilary Swank i Naomi Campbell, zagovara obavezni doručak. Njegov omiljen doručak je omlet s povrćem, koji radi od dva bjelanjka, jednog žumanjka, špinata i paradajza te s kriškom integralnog kruha.
Proteini iz bjelanjka održavaju stalne razine šećera u krvi, što sprečava napadaje gladi i prejedanje tijekom dana, otkrila je studija Sveučilišta Missouri. Zbog toga je omlet od bjelanjka jedan od najboljih doručaka koji postoji.
Mlijeko i zob idealni su za početak napornog radnog dana, objašnjava nutricionistkinja Cristina Rivera. Mišićima i mozgu potrebno je “gorivo” kako bi radili, a preskakanje doručka tjera organizam da razgrađuje glikogen, energiju pohranjenu u mišićima. To je osobito pogubno za sportaše i fizički aktivne ljude.
Za Riveru je mlijeko sa žitaricama idealan doručak jer sadrži B vitamine koje tijelo treba za proizvodnju energije te ugljikohidrate koji nadomještaju glikogen u mišićima. Za bolji okus dodaje zobi dodaje cimet, malo sušenih brusnica i sirove bademe.
Autor Flexitarian dijete koja se bazira na većinom vegetarijanskoj prehrani s povremenim dodatkom mesa, Dawn Jackson Blatner, svoj dan započinje cijelo-zrnatim toastom i maslacem od badema.
– Cjelozrnati kruh ima više minerala od običnog, a bademov maslac je zdrav izvor masti i proteina -kaže Blatner.
Takav doručak bogat je vlaknima, a nakon toasta obavezno jede jabuku i popije kavu. Vjeruje da umjerene količine kave smanjuju rizik od brojnih bolesti i demencije, a brojne znanstvene studije dokazuju njegovu tvrdnju. Maslac od badema može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane, ali i izraditi od svježih ili zapečenih badema.
Doručak treba biti obavezan za sve, tvrdi nutricionist i profesor pedijatrije na Sveučilištu New York Keith Ayoob. On svoj dan započinje svježim voćem po izboru, nakon čega pije čašu običnog mlijeka s malim udjelom masnoće. Oko sat vremena nakon voća, jede proteinski obrok od tvrdo kuhanog jajeta i jogurta. Ukoliko ima želju za nečim slatkim, Ayoob umjesto običnog mlijeka pije kakao.
– Ne treba potpuno izbjegavati slatko, već si povremeno udovoljiti, a najbolje vrijeme za unos dodatnih slatkih kalorija je upravo jutro – kaže Ayoob.
Grčki jogurt, koji se obično jede s voćem, tvrđi je od običnog, a njegova posebnost je u dugotrajnoj sitosti koju daje. Njegov veliki obožavatelj je profesionalni sportski trener i nutricionist Jay Cardiello, koji ga obavezno jede za doručak. On mu dodaje šaku oraha, jednu bananu i cimet, čime dobiva dodatan izvor omega 3 masnih kiselina.
Sok od povrća ili voća, prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidansima, vlaknima i ostalim blagotvornim sastojcima. Obožava ga i nutricionistica Kim Snayder, čiji su klijenti Drew Barrymore i Channing Tatum. Predlaže mješavinu zelene salate, špinata, celera, jabuka, kruški, banana i limuna.
– To je čisto gorivo koje nam daje energiju za cijeli dan, a opskrbljuje nas potrebnim vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidantima i vlaknima. Budući da je voće i povrće izmiskano u blenderu, vrlo je lagano za probavu – ističe Snayder.