Kalesija 14°

Rezime Lokalnih izbora u Kalesiji: Imena novog sastava vijeća, ulaze 3 žene, a načelnik Mujkanović ubjedljivo ispred drugih kandidata

Lokalni izbori 2024 u Bosni i Hercegovini održani su 6. oktobra.  Centralna izborna komisija BiH je na 93. (hitnoj) sjednici održanoj 24.10.2024. godine donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Za učešće na izborima ovjereno je 296 ovjerenih političkih subjekata, među kojima se nalaze 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet lista nezavisnih kandidata. Ukupno je ovjereno 26.089 kandidata.

Ukupno će biti izabrano 3.200 vijećnika/odbornika i 143 gradonačelnika/načelnika.

Na listama za Općinsko vijeće Kalesija je bilo 242 kandidata, dok se za načelničku poziciju borilo 6 kandidata, piše ntv.ba.

Prema prvim preliminarnim rezultatima 6. oktobra Nermin Mujkanović ubjedljivo je bio u prednosti u odnosu na ostale kandidata, što je potvrđeno i u konačnim rezultatima. Nakon utvrđenih rezultata CIK BiH Mujkanović je usvojio ukupno 7.308 glasova.

U Općinskom vijeću Kalesija redovni mandat je dobilo ukupno 26 kandidata, plus 1 mandat ispred nacionalne manjine, koji je osvojio Mirsad Omerović (MIRNES AJANOVIĆ – BOSS – BOSANSKA STRANKA).

Stranka demokratske akcije je osvojila u Kalesiji najviše glasova, a samim tim i najviše mandata (12).

Miralem Huremović (SDA) je osvojio najveći broj glasova za OV Kalesija, odnosno 2.221 glas.

Stranka demokratske akcije dobila je i 3 žene u vijeću, a mandat su osvojile Selma Smajić, Meliha Buljkić i Mirzeta Jajčević.

Podsjećanja radi, 10 vijećnika iz starog saziva ponovo u vijećničke klupe. Njih 17, bilo je na listi. Mandat u vijeću od vijećnika koji su istu fukciju obnašali u periodu 2020-2024. su: Damir Džafić, Hasan Ramić, Enes Idrizović, Armin Karić, Mujo Mešanović /SDA/, Nedžad Bukvar /SDP/,Admir Karić/NiP/, Ferid Hodžić/PDA/, Faruk Džafić/BH Zeleni/. U vijeće ispred nacionalnih manjina ušao je Mirsad Omerović.

U novom sazivu, vijećničku funkciju obavljat će i vijećnici koji su u nekim ranijim sazivima bili dio vijeća. To su Muhamed Osmanović, Hasan Ćorsuljić, Damir Husić, Nihad Hamzić, Armin Hodžić.

U novom sazivu vijeća nekoliko vijećnika prvi put će biti u toj ulozi: Miralem Huremović, Jasmin Ćatić, Jasmin Požegić, Selma Smajić, Meliha Buljkić, Mirzeta Jačević, Šefik Imamović, Admir Šmigalović, Alen Majdančić, Sanel Mujanović, Semir Isabegović.

Novi sastav vijeća:

U Kalesiji Stranka za Bosnu i Hercegovini ostala je bez vijećničkog mandata.

Zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića podnose se Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od 72 sata od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene izborne rezultate.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Dan penzionera obilježava i Nedžad Sinanović: “Radio sam sve …

Na današnji dan poginuo heroj odbrane Bosne i Hercegovine Nesib Malki …

Izvršeni pretresi i na području Kalesije: Oduzeto oružje i opojna d …

Evakuisan Međunarodni aerodrom u Sarajevu, dojavljeno da je postavlje …

Završetak ljetnog računanja vremena i poziv poslodavcima da osiguraj …

CLOSE
CLOSE