Kalesija

Kalesijka boračka udruženja pridružuju se protestima u Sarajevu, traže izvinjenje od Schmidta

Udruženje veterana policije Kalesija, Udruženje Zlatni ljiljani Kalesija, JU Unija veterana Kalesija i Patriotska liga Kalesija organizovali su odlazak na mirne proteste u Sarajevu, koji će se održati danas u 17:00 sati ispred zgrade OHR-a. Kalesijska udruženja odlaze kao podrška akademskoj zajednici Krug 99 Sarajevo, izražavajući nezadovoljstvo prema izjavama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Iz Kalesije će prisustvovati 50 učesnika. Organizatori, odnosno kalesijska boračka udurženja, ističu da očekuju izvinjenje od visokog predstavnika zbog njegovog komentara na Face Televiziji, gdje je izjavio:

– Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama – rekao je visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Kalesijska boračka udruženja također izražavaju žaljenje zbog nedostatka podrške političkih struktura iz Kalesije, smatrajući da je ovo odbrana države, te odbrana ugleda i časti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića. Njihova odluka da se okupe u Sarajevu, kako kažu, predstavlja simbol zajedništva i odlučnosti da se bore za istinu i pravdu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Uspješno završena sezona kornišona u Srednjoj Bosni – otkuplj …

UM “Trik”: Info sesija za mlade evropske ambasadore (YEA) …

VIDEO/Bundevu od 22 kilograma, kineske pečenjke i druge proizvode Mej …

Na likovnoj koloniji “KLIK 2024” cilj predstaviti potencijale i l …

Proizvode i rukotvorine na Sajmu u Kalesiji predstavilo 57 izlagača

CLOSE
CLOSE