Kalesija 12°

Počelo čišćenje i sanacija Rainske rijeke

Sead Džafić načelnik Kalesije potpisao je ugovor sa direktorom firme Grimig doo iz Klokotnice Edinom Dedićem vrijedan 54.873 KM. Riječ je o izvođenju radova na sanaciji i čišćenju Rainske rijeke.

Trenutno se radi dio od tzv.plavog mosta prema ušću u rijeku Spreču dužine od oko 2,8 kilometara, gdje je i najkritičniji dio ove rječice, kazao je načelnik Sead Džafić.

Zbog suženog proticajnog profila muljem i nanosima otpada, stabala i granja na dionici od plavog mosta  nizvodno pored Crnih bara ispod zaseoka Salkići i Pedići do ušća u rijeku Spreču kod Hambara ova rijeka sezonski kod svake povišene vode skoro svake godine poplavi okolni teren uzvodno i nizvodno gdje je dominantno obradivo poljoprivredno zemljište a djelimično i manje rastinjem zarasle površine. U tim situacijama ugrožen je put prema Begovoj ćupriji  kao i put prema Tupkovićima i Zatesu, istakao je Džafić.

Izvođač radova je ušao u posao, s obzirom da nema padavina radovi se odvijaju zadatom dinamikom te se u Općini nadaju da će sve u roku biti završeno kako bi se sačuvali poljoprivrednici prije jesenjskih kiša koji parcele spremaju za sjetvu pšenice i drugih kultura.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Sutra od 06:00 sati zabranjeno saobraćanje u centru Kalesije

Čišćenju nakon poplava u Buturović Polju pridružio se i Emrah Muj …

Međunarodni dan žena sa sela: Kalesijke predstavile svoje rukotvorin …

Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (16. 10. 2024.)

CLOSE
CLOSE