Kalesija 18°

Mirelin recept za somun

Hljeb, somun, kruh neizostavan je na trpezama posebno u bosanksim kućama. Pojavom tehnologija i dostupnosti raznih stvari recepata za hljeb je mnogo. Neke varijante su zdravije, neke ukusnije ali sve isprobane zbog svojih najmilijih. Ovog puta u rubrici Recepti objavljujemo Mirelin recept za somun sa prirodnim kvascem ili kako ga u medijima oslovljavaju sourdough kruh.

Priprema ovog hljeba inače traje i po nekoliko dana jer morate pripremiti i kiselo tijesto (starter), ali je cijeli postupak veoma zanimljiv i poučan. Kiselo tijesto ili starter je živi kvasac koji su upotrebljavale još naše bake – smjesa brašna i vode koja pomaže da se hljeb digne zahvaljujući mikoorganizmima, bakterijama mliječne kiseline i divljim gljivicama kvasca.

Po ovom receptu hljeb su pripremale naše majke, nane. Mirela kaže da joj je na početku bilo teško, ali vremenom je postalo lakše. Mnogo joj je pomogla profesorica Jasmina Čović iz Cazina koja se također bavi pripremom hljeba na isti način. Također, pomoć je dobila i od Jasminke. Sada ima dvije vrste kvasca pa ponekad pravi bijeli, nekad crni somun. Kaže da prilikom pečenja cijela avlija miriše i svemu daje nešto posebno. A uspije i prodari

Recept:

“Kada napravite prirodan kvasac (sa brašnom i vodom). Ukuhate tijesto sa pomentim kvascem. Oko hljeba ima posla cijeli dan. Potrebno ga je četiri puta presavijati. Potom staviti u košarice pa u vrećice u frižider na hladnu fermentaciju. Sutradan peći 20 minuta sa poklopcem, 20 minuta bez poklopca. Ja pečem u jednoj staroj šerpi, ili u pekaču. Ja koristim, heljdino,spletino, neasno brašno. Unutra možete staviti i orahe”kaže Mirela.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Općinski sud Kalesija: Sedmica sudske nagodbe

JZU Dom zdravlja Kalesija: Javni oglas za prijem u radni odnos

Potvrđena kazna za odlazak na sirijsko ratište

Obilježena 31. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu i …

Vlada TK: 2 miliona KM za podršku manje razvijenim općinama

CLOSE
CLOSE