Kalesija -6°

Šećerni lokum je omiljeni tradicionalni slatkiš, a ovo je najjednostavniji recept za pripremu

Šećerni ili bosanski lokum tradicionalni je slatkiš koji se najbolje slaže s kafom, a najjednostavniji recept za njegovu pripremu pronašli smo na YouTube kanalu Moj kutak.

Naime, ova vrsta prhkog keksa topi se u ustima, a najjednostavniji način za njegovu pripremu jeste prateći starinski recept. Upravo je na YouTube kanalu Moj kutak podijeljen jedan takav način pripreme.

Sastojci:

  • 200 grama omekšalog maslaca (ili margarina)
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike ulja
  • 400 grama brašna

Priprema:

Omekšali maslac izgnječiti viljuškom pa dodati četiri kašike šećera u prahu i jedan vanilin šećer. Sve to izmiješati pa dodati dvije kašike ulja. Ponovo promiješati.

Postepeno dodavati brašno i potom umijesiti tijesto. Potrebno ga je malo duže mijesiti kako bi se odvojilo od posude.

Tijesto podijeliti na šest dijelova, a svaki dio potom oblikovati u valjak. Potom isjeći na jednake komade i poredati u pleh za pečenje. Potrebno ih je peći u zagrijanoj rerni na 120 stepeni 60 minuta. Pritom je potrebno paziti da zadrže prepoznatljivu bijelu boju. Nakon pečenja posuti šećerom u prahu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Povodom Dana državnosti BiH: Malonogometni turnir za dječake u Sapni

Uz stihove pjesme „Kalesijo puna si mi cvijeća“, načelnik otvori …

Putevi u BiH: Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (23.11. 2024.)/Požar u garaži u ko …

Servisne informacije iz Kalesije (23. 11. 2024.)

CLOSE
CLOSE