Kalesija

Iz štampe izašla knjiga “Jajići prilozi za monografiju”, autori Fahrudin i Ibran Hamzić

Knjiga “Jajići prilozi za monografiju” jučer je izašla iz štampe.
Autori knjige “Jajići prilozi za monografiju” su Fahrudin Hamzić i Ibran Hamzić iz Jajića, koji u knjizi prate kontinuitet života ljudi na širem području Jajića od najstarijih vremena do najnovijeg doba koristeći relevantne historijske izvore, pisane i nepisane. Oni pokušavaju objasniti historiju naselja Jajići na način koji se ne primjenjuje često u profesionalnoj historiji, koristeći se predanjima, sjećanjima i slično.

Knjiga “JAJIĆI prilozi za monografiju” tretira pitanja značajna za prošlost ali sadašnjost kalesijskog naselja Jajići. Autori pišu o prirodnim bogatstvima Jajića, geografskom i administrativnom položaju ovoga naselja. Važno mjesto u Rukopisu zauzimaju ”demografsko-rodoslovne karakteristike Jajića”. Autori pišu o porijeklu stanovništva Jajića, popisima stanovništva u kojima se donose i podaci o stanovnicima Jajića, pišu o rodoslovu familija u ovome naselju (Hamzići, Selmanovići, Bećirbašići, Bećići, Čajtinovići, Živčići, Baručići, Tahirovići/Memići, Hadžići).


Autori donose važne informacije o obrazovanju, vjerskom životu, privredi i privrednicima Jajića, lovcima, graditeljstvu, toponimima, kulturno-historijskim spomenicima, historiji Jajića, prolazeći kroz sve historijske periode i donoseći značajne informacije, između ostaloga, i o periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i odbrani Jajića, poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine (šehidima, kako autori navode) te o istaknutim ličnostima ovoga naselja. Prilikom pisanja rada tandem Hamzić je jasno postavio cilj i zadatke istraživanja. Do rezultata istraživanja, koje je vrlo jasno prikazao, došao je tako što je koristio historijske izvore različite provenijencije.
Autori su u radu donijeli 482 fusnote i time omogućili provjerljivost što i jeste jedno od obilježja istraživačkog rada. Autorski tandem je rad prilagodio čitaocima svih nivoa obrazovanja, što mu, između ostaloga, i daje dodatnu vrijednost. Rukopis obiluje mnogim informacijama koje proširuju spoznaju o kalesijskom naselju Jajići, stoji u recenziji dr. sc. Sead Selimović, redovnog profesora.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE