Vrijedni domaćini iz Jajića, Ibran i Nevresa Hamzić, i ovu zimu dočekuju s bogatom zimnicom. Pripremaju salate, džemove, sokove i pekmeze, a posebno se ponose slatkom od dunje. Ova poslastica od zrelih dunja, blago kiselkasta i iznimno ukusna, postala je omiljena zimska delicija, piše ntv.ba.
Nevresa je podijelila recept za slatko od dunja:
“Oprati i oguliti zrele plodove dunje, izrezati ih na kriške, potopiti u vodu i ostaviti ih da se prokuhaju i omekšaju kako bi se mogle izblendati. Nakon blendanja vratiti ih u posudu i preliti vodom u kojoj su prokuhavane. Kad upolovi kuhanje dodati šećer po želji i malo vanilinog šećera. Kad se ispeče istresti vrelu kašu u prethodno zagrijane tegle. Jedan od pouzdanih znakova da je slatko dovoljno ispečeno je kad se oteže sa kašike, ili kad ostaje trag u tanjiru nakon povlačenja prsta po ohlađenoj kaši. Prema njenim riječima, mora se peći izvan kuće, jer prilikom završnog pečenja pršće izvan posude u kojoj se peče. Najbolje je tako vrelu kašu miješati drvenom kašikom sa dugom drškom, kako bi se izbjegle moguće opekotine.“
Slatko od dunje može se koristiti u raznim jelima, a posebno se slaže s domaćim kajmakom i crnom pogačom. Hamzići planiraju praviti i pekmez od šipka, a već su pripremili pekmez od jabuka i šljiva, te sok od kruške. Trude se koristiti plodove iz vlastitog vrta, čime osiguravaju kvalitetu i svježinu svojih proizvoda.
“Ljetos smo ispekli nešto jabukovog pekmeza i pekmeza od šljiva (bestilj), te cijeđenog soka od plodova kruške (ovih dana i od dunja). Što se tiče salata, tek planiramo narezati nešto “šarene” salate (isključivo od plodova iz sopstvenog vrta), a kasnije i ukiseliti kupus (kupus kupujemo na pijaci). Trudimo se da što više koristimo povrtlarske i voćne plodove iz sopstvenog vrta, naročito kad rode kao ove godine. Em su zdraviji, em su na dohvat ruke.”, kazao je Ibran.