Kalesija

Kalesijac Rijad Valjevac osvaja srca publike u kulinarskoj emisiji “Super chef”: “Borit ću se za što bolji plasman”

Kuhanje je mnogo više od toga, kad postaneš dobar kuhar u isto vrijeme postaješ umjetnik kom je tanjir kanvas”, započinje svoju zanimljivu storiju za portal NEON Televizije naš sagovornik Rijad, za kojeg možemo reći da je postao jedan od favorita u kulinarskom show programu “Super chef”.

Već neko vrijeme uživamo i pratimo učešće Rijada Valjevca iz Vukovija Donjih u popularnoj kulinarskoj emisiji “Super Chef”, koja se emituje na programu Hayat televizije.

Ljubav i posvećenost prema kuhanju iznova dokazuje u emisijama, te mu je takmičenje u “Super chefu” donijelo jedno novo iskustvo, a uspio je savladati nove kulinarske vještine i “teške namirnice” .

U svemu je bitna kreativnost, disciplina i mašta kako u stvaranju ukusa, tako i dekorisanju tanjira, ističe. Rijad je sebi zadao visok zadatak i cilj, a vjera i ljubav prema kulinarstvu su njegovi najveći pokretači da pokuša izboriti što bolji plasman u takmičenju.

“Pozvan sam da učestvujem u emisiji “SuperChef” od strane programa Hayat televizije i prihvatio sam istog trena, bez razmišljanja kako ću putovati u Sarajevo na snimanje, s kim, s čim… da li ću imati tremu pred kamerom, da li ću moći izdržati, da li ću moći uklopiti posao i snimanje bez problema…. Jest teško, ne mogu lagati, ali bez rizika, bez pritiska, bez izazova ja vjerujem da bi život bio dosadan i dosta tužniji. U svakom uspjehu ima rizika, upoznao sam vrhunske kuhare i veoma dobre ljude sa strane takmičara od kojih sam već naučio neke stvari i vjerujem da ću naučiti još tošto toga. Cilj mi je da postanem cijenjen i vrhunski kuhar, nastavit ću da se takmičim u emisiji “SuperChef” koja traje do nove godine, potrudit ću se da budem što viši na tabeli.”, ističe Rijad.

Ljubav prema hrani se javila se još od devete godine. Majka je njegov prvi i najbolji učitelj. Posmatrao je kako ona pravi ajvar, pekmez, sos, kombinuje boje i arome, te ekperimentiše sa namirnicama. Hrana je sve više privlačila njegovu pažnju i želju da pokuša. Ni sanjao nije da će jednog dana postati vrhunski kuhar, kojeg će na malim ekranima gledati cijeli region.

“Nekako kao mali gledajući sve te sastojke, tu vrstu na kojoj se kuhalo, sve te boje i okuse koje se pretvore u jedan nezaboravljiv produkt, najviše me privlačile te boje i arome hrane. Uvijek sam čitao i časopise o receptima, gledao kulinarske emisije i ekspermentisao na neki način. Sada i učestvujem u jednoj emisiji, mnogo toga sam naučio. Nema savjeta i komentara kojih se plašim, svaki pozitivni, a i negativni komentar ima svoju lekciju, pogotovo ako dolazi sa strane osobe koja je uspjela u onome što ti želiš da uspiješ”.

Sjeća se on i prvog susreta u kuhinji i pravljenja pizze, te se našalio da bi sigurno dobio mnogo kritika od “izumitelja” ovog jela.

“Prvo jelo koje sam napravio jeste pizza, iako to nisam pravio na pravilan način, Italijani bi me vjerovatno isprebijali kad bi vidjeli na koji sam način pravio. Ali iako to nije bila neka sad pizza vrhunska, ja se sjećam da se ona svidjela mojoj porodici i da ništa nije ostalo u tepsiji, to je najbitnije.”

Kuhanje je već odavno postalo dio njegovog života i u čemu istinski uživa, ali se i bori protiv predrasuda da je kuhanje “ženski posao”.

Kuhanje mi je vec dugo godina postalo nešto posebno u životu čega se ne mogu odreći za cijeli život, postalo je dio mene. Zavolio sam kuhanje iz razloga što većina ljudi podcjenjuju i omalovažavaju tu vještinu, misle da je to lahko i da to većinom žene rade.

Ono što o Rijadu možda niste znali, a želimo istaći, je to da je prvobitno upisao srednju mašinsku školu, ali kako su lonci i poklopci njegovo polje interesovanja i iskrena strast, odlučio je da se prebaci u turističko-ugostiteljsku školu, pri čemu dobija i stručno zvanje kuhar. Preferira praviti slana jela, ali ne bježi ni od slatkih specijaliteta.

Svaki izazov te vodi stepen gore, poručuje ovaj simpatični momak, kojem držimo fige i navijamo u nastavku takmičenja. Rijed je bio i do projekta “Moj šef je bolji od tvog” na Hayat televiziji.

Vjerujemo da je već postao omiljeni kuhar u ekipi sa kojom radi u restoranu “Mamamia origins wine & steak house”, ali i u svom rodnom kraju, u svojoj Kalesiji je rado viđeno lice, koje nas čini ponosnim i sretnim novim uspjehom i zapaženim rezultatima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE