Kalesija 23°

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja pojava grada

Sredinom maja 2014. su se desile velike poplave nakon padavina koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja.

Poplave su pogodile područje Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatsku.

Na području Kalesije proglašeno je stanje prirodne nesreće, te su obilne padavine prouzrokovale katarstrofalne poplave i klizišta u našoj općini.

Poplave su uništile mnoge stambene objekte, poljoprivredne usjeve, putna komunikacije je bila prekinuta u nekoliko naselja.

Preko 600 porodica evakuisano je iz kuća, jer je prijetila opasnost i nisu bile sigurne za boravak. Mještani koji su evakuisani iz svojih kuća bili su smješteni u kasarni Dubrave i kod prijatelja.

Dnevno se aktiviralo i do šest novih klizišta.

Broj ugroženih objekate je 526, (284 kuće i 242 pomoćna objekta).

Humanitarna pomoć skuplja se na cijelom prostoru Općine Kalesija, u Centralno skladište, u dvoranu Sportskog centra Kalesija, odakle se po potrebi distribuira u ugrožena područja i licima koja traže istu. Pojedine MZ organizovale su prikupljanje pomoći i za druga ugrožena područja van općine Kalesija.

Od poplava je prošlo 10 godina. Kako je to sve izgledalo pogledajte u videu:

Neon Televizija je nastala 2014. godine i naši prvi amaterski emitovani sadržaj odnosio se na izvještavanje o poplavama na području Kalesije. Važnost lokalnog medija u tom momentu bila je velika, jer o stanju u našoj općini mogli su pratiti građani u cijeloj državi, a tada smo sklopili saradnju sa drugim medijima u BiH, sa kojim smo razmjenjivali sadržaj.

Mjesec maj i juni ponovo je propratilo nestabilno vrijeme. Ovih dana suočavamo se sa pojavom grada, koji je također ostavio velike posljedice, posebno na poljoprivrednim usjevima, piše ntv.ba.

Obilna kiša je prouzrokovala poplave u Krajini.

Usljed snažnog nevremena koje je sinoć, 23. juna, pogodilo šire područje Bužima došlo je plavljenja brojnih objekata, a šteta je zabilježena i na brojnim putničkim vozilima koja su se našla na udaru vodene stihije.

Prema posljednjim informacijama, u Bužimu je poplavljeno 30 stambenih i poslovnih objekata.

Slične probleme imali su i mještani Velike Kladuše, s obzirom da je i na području te općine poplavljeno nekoliko naselja, piše klix.ba.

Foto: klix.ba
Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Treće druženje dijaspore i mještana u kalesijskom naselju Brda

U Srebrenici će se održati prvi festival svjetskog filma Silver Fram …

UM “Trik”: U četvrtak kviz o rodnoj ravnopravnosti

Malonogometni turnir Karovine 2024

Rezultati akcije „Lijevak“: Vozači pijani, bez pojasa, koriste mo …

CLOSE
CLOSE