Kalesija

Braća Kemal i Namik napustili posao i otvorili ugostiteljski objekat: Maloj seoskoj sredini dali dašak urbane atmosfere

Braća Kemal (28) i Namik (25) Čičkušić iz živiničkog naselja Šerići su nedavno počeli zajednički, bratski biznis, otvorili su ugostiteljsku radnju, koju su nazvali “Kod braće”.

Restoran “KOD BRAĆE” nastao je prvenstveno iz ljubavi Kemala prema spremanju hrane još od ranog djetinjstva, iako ga je život odnio u grane medicine, ugostiteljstvo nije nikad napuštao, pa je uporedo pored medicine radio i u kuhinji. Nakon nekoliko godina, uvidjeli su poslovnu priliku u rodnim Šerićima, pa njihova želja da rade zajedno i imaju svoju firmu, sprovedena je u djelo.

Kako su obojica već radili u firmi, napustili su posao i učinili hrabar potez. Otvorili su svoj ugostiteljski objekat.

Za naziv nije bilo teško, ističu, sve što imaju bilo je zajedničko i nikad nismo dijelili stvari, s tim u vezi “KOD BRAĆE” je pravi naziv.

“Otkako znamo za sebe mi sve radimo zajedno. I kada je ovaj posao u pitanju, Kemal je zadužen za organizaciju posla, a Namik je zadužen za pravne stvari i papirologiju. Ali nije to neko strogo pravilo, obojica vodimo računa o svemu i radimo sve uz dogovor. Prethodne poslove smo napustili iz naše želje da jednoga dana zajedno radimo u našoj, privatnoj firmi.”

Ugostitelji prilikom otvaranja poslovnog objekta uglavnom se odluče da to bude gradska, prometnija sredina, no ovi momci su izabrali baš svoje rodno mjesto, na selu. Uvidjeli su potencijal i priliku, te da u njihovoj mjesnoj zajednici nema nijedan ugostiteljski objekat, pa su odlučili da otvore restoran sa bogatom gastro ponudom.

Da, odlučili smo da to bude u našim Šerićima. Obojica smo na razne načine aktivni u mjesnoj zajednici, uvidjeli smo da nam ugostiteljski objekat nedostaje pa smo htjeli da damo svoj doprinos. To se pokazalo kao pravi potez, u blizini je i osnovna škola, također naša ugostiteljska radnja nema alkohola, tako da smo napravili objekat u koji mogu doći i djeca i odrasli a nerijetko i porodice na kafu ili ručak.

Ovaj živinički kraj ima bogatu agroturističku ponudu, koja je bazirana na promociji tradicije i običaja. I priča o braći Čičkušić i otvaranju ugostiteljskog objekta je upotpunila gastro ponudu. Maloj seoskoj sredini dali su dašak urbane atmosfere, a koliko su zadovoljni ulaganjem lokalne zajednice u ovakve poslovne i turističke potencijale, Kemal i Namik kažu:

Svjesni smo da smo još na samom početku jer radimo tek nekih 8 mjeseci, ali ima puno projekata koje daju vjetar u leđa novostalim firmama. Najbitnije nam je da su ljudi iz Šerića, naše mušterije, zadovoljni našom uslugom. Vjerujemo ako je početak dobar da će kasnije sve biti lakše i bolje. Mi smo zadovoljni, a najbitnije nam je da su i oni koji nama dolaze.

Rezultate koje su postigli za ovo vrijeme su nadmašili sva njihova očekivanja.

Da nam je neko rekao prije početka da će ovako krenuti, ne bi vjerovali. Sve za sada ide super, dobijamo razne prijedloge i sugestije od naših mušterija a mi onda učinimo što možemo da nešto popravimo ili unaprijedimo. Trenutno smo fokusirani na posao koji imamo, da držimo kvalitet, a vremenom ako Bog da proširit ćemo posao, sprovest neke naše ideje i želje koje imamo, ali nam se trenutno ne žuri. Polahko, ali sigurno.

Mnogi kažu da je najteže uspjeti u mjestu odakle si, međutim, Kemal i Namik ne bi se složili s tom izjavom.

Naši mještani su nam najveća podrška, od raznih udruženja, klubova, firmi.. Svi nam nekako na svoj način daju podršku. Mi smo im zahvalni na tome i drago nam je da pravimo jednu lijepu priču i jedan zdrav kolektiv gdje ćemo jedni druge podržavati.”

Ćevapi u dagarici specijalitet je kuće, po koji se gosti uvijek rado vrate. S obzirom da je riječ o jelu koje se sprema sa kajmakom i sirom, oni mliječne, kao i druge proizvode isključivo kupuju od svojim sugrađana. Na taj način oni podržavaju lokalne poljoprivredne proizvođače, te žele istači značaj jačanja takve saradnje.

Bitno za spomenuti jeste da je naša hrana, jela sa roštilja, isključivo pripremljena na vatri, odnosno, naš roštilj je na drveni ugalj koji daje poseban šmek svemu. Potrudili smo se prije nego što smo počeli sa radom da nađemo visokokvalitetnu hranu, vodili smo računa o svakom detalju, i trenutno mislimo da smo našli sve onako kako smo zamišljali. Kada bi morali izdvojiti neki “specijalitet” moglo bi se reći da su to “Ćevapi u dagarici”. To su ćevapi u domaćem kajmakom i domaćim suhim sirom. To je nešto neobično što mnogi nisu probali, ali kada probaju opet se vrate. Pored ćevapa, sa roštilja imamo pljeskavice, sudžukice, pileći file, teleće kremenadle, hamburgere, chickenburgere, cheeseburger, plate za 2,4 i 6 osoba, a za specijalne prilike imamo i miješano meso dužine 1 metar. Također, imamo i ražanj gdje svakodnevno pečemo piliće, a po narudžbi radimo i jagnjeće pečenje. Za dječiji meni, imamo sendviče, hotdog, chicken nuggetse, pomfrit, palačinke …

Drago nam je kada ovako mlade i vrijedne osobe, trude se i bore za uspjeh, do kojeg u današnje vrijeme nije lahko doći.
Kemalova i Namikova priča može biti motivacija i drugim mladim ljudima da pokušaju u svojoj lokalnoj zajednici, u Bosni i Hercegovini, da stvaraju svoje prilike i okušaju se u onom u čemu su najbolji i najvještiji. Zahvljujemo se braći Čičkušič koji su nam otvorili svoja vrata i što smo njihovu pozitivnu priču podijelili javnosti.

Želimo se zahvaliti NEON TV za priliku da predstavimo svoj biznis, jer na samom početku poslovanja svaka nam podrška znači. Također, želimo da kažemo svima koji planiraju da rade nešto privatno i nešto što vole, da nemaju straha i da samo krenu odlučno. A naravno, ako vas put nanese kroz Šeriće, KOD BRAĆE ste uvijek dobro došli.

Nemojte pokušavati biti samo uspješna osoba, nego i osoba od vrijednosti, rečeno je u jednoj izjavi, a Kemal i Namik su pozitivan primjer svim mladim osobama. Njihov put do uspjeha popločen je mnogim izazovima, ali uz zalaganje i trud tek će ubirati slasne plodove svog rada.
Svoj doprinos daju i aktivizmom u raznim udruženjima, mjesnoj zajednici, sportskim klubovima…

Projekat pisanja članka podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.


Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE