Kalesija 15°

2.572 svećenika sankcionisana zbog seksualnog zlostavljanja djece

vatikanPredstavnik Crkve u Ženevi je pred Ujedinjenim narodima otkrio kako je Vatikan u posljednjih deset godina razriješio čak 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece, dok ih je 2.572 samo sankcionirao.

Kako navode strane agencije pozivajući se na objašnjenje nadbiskupa Silvana Tomasija, sankcioniranima je kazna doživotna pokora, molitva ili neka druga manja kazna koja se često koristi kada je optuženi svećenik vrlo star ili nemoćan te preseljenje negdje gdje nema djece.

Nadbiskup Tomasi otkrio je i kako su od 2004. godine zabilježili više od 3.400 slučajeva zlostavljanja, a samo u 2013. godini dokazali su 401 zlostavljanje djece od svećenika.

Tomasi je ustvrdio i kako se ne smiju vraćati u prošlost te na neke komentare da seljenjem svećenika oni zapravo izbjegavaju i istragu i kaznu, kazao kako se to prakticiralo puno godina ranije.

Dodao je i kako je Crkva potrošila 260 miliona dolara u posljednjih desetak godina na provjere prošlosti svećenika. Od 1950. godine Crkva je isplatila oko 2,5 milijarde dolara žrtvama, a oko 125 miliona je dala za terapije i druge troškove vezane za istrage i sudske postupke.

Podsjetimo, u januaru je UN-ov odbor za prava djeteta optužio Vatikan da podržava nekažnjavanje među svećenicima sklonim zlostavljanju. Predstavnici Vatikana također se protive da silovanje i zlostavljanje djece padne pod UN-ovu konvenciju o sprečavanju mučenja.

Što se tiče isprike da nema nadležnost izvan Vatikana UN-ovi stručnjaci napominju da se radi o načinu izbjegavanja kritike pretjerano legalističkim argumentima. Očekuje se da će 23. maja Odbor dati svoje mišljenje, prenosi Indexhr.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE